De eikenprocessierups in 2020 (vervolg)

03/11/2020
305
Processierupsenplaag

Het goede nieuws van dinsdag 3 november #1

Waar in de zomer 2019 er nog grote problemen met de eikenprocessierups waren, lijkt deze plaag zich in 2020 te stabiliseren, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

In de zomer van 2019 was het echt een probleem. Er waren mensen die in het ziekenhuis belande door de Eikenprocessierups. Deze rups is in de zomer te vinden op de eikenbomen. Deze rupsen verplaatsen zich dan in grote groepen over de eikenbomen. Het probleem van de rups zit hem in de brandhaartjes. Als de rupsen denken dat ze worden aangevallen schieten ze deze brandhaartjes namelijk de lucht in. Via de wind worden deze dan in omgeving van de rupsen verspreid. De brandhaartjes zorgen bij zowel  mens als dier voor mogelijke irritatie aan ogen, luchtwegen en de huid. Dit zorgt voor een branderig gevoel. Bij mensen die er ook nog eens een allergische reactie van krijgen kan het ervoor zorgen dat zij een bezoek moeten brengen aan de huisarts. De huisarts kan deze mensen in het slechtste geval dan doorverwijzen naar het ziekenhuis. Hier zullen de mensen dan worden behandeld.

Goed nieuws

Het goedee nieuws van het kenniscentrum is dus dat stijging die er plaats vond is omgezet in een stabilisatie. De oorzaak voor deze stabilisatie ligt bij de maatregelen die de gemeentes hebben genomen. Zo heeft met name de preventieve bestrijding van rupsen ervoor gezorgd dat deze stabilisatie ingang is gezet.

Nog meer goed nieuws

Daarnaast zien we ook dat er dit jaar veel minder eikenbomen besmet zijn geworden met de processierups. Waar dit in 2019 nog 55% van alle eikenbomen was, is dit in 2020 nog maar 33%, meldt het kenniscentrum. Dit is een goed en fijn voorruitzicht voor de komende jaren. Ook hebben de weersomstandigheden geholpen dit jaar. Zo was het weer in de laatste weken van de zomer van 2019 warm en soms zeer onstuimig door wind en regen. Met name de wind zorgde ervoor dat de brandharen bij mensen die in de buurt van de bomen kwamen terecht kwamen. Zo bleven de haren en de nesten van de rupsen dit jaar op hun plek door het betere weer.

Processierupsenplaag

Dit artikel is een vervolg op het vorige artikel over de processierupsenplaag.

Lees ook:  Record aantal deelnemers World CleanUp Day

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings