De stakingsgolf is nog niet afgelopen

06/03/2023
231
salarisadministratie urenregistratie

Door stakingen van het lokale trein- en buspersoneel rijden er iedere maand regelmatig geen bussen en treinen. Zo staakt de Arriva in Limburg, maar ook op de Vechtdal-lijn en staken de bussen door heel het land. Niet alleen in het openbaar vervoer zijn er stakingen, ook het ziekenhuispersoneel legt binnenkort een groot deel van het werk neer. De stakingsgolf in ons land is daarmee nog niet afgelopen en kan nog wel even duren volgens de vakbonden. Volgens de vakbonden kan dit, want er zit nog genoeg geld in de stakingskas. Ze geven aan om voorlopig door te gaan met staken met als reden de aanhoudende inflatie in Nederland. De inflatie zit inmiddels al op ongeveer 8 procent en dat is volgens de vakbonden reden genoeg om meer loon te eisen.

Werkdruk

De vakbonden willen naar eigen zeggen net zo lang doorgaan met staken tot werkgevers met hogere lonen komen. Volgens de vakbonden moet dit om de prijsstijgingen te compenseren en tevens de hoge werkdruk aan te pakken. De komende tijd kunnen de vakbonden de stakingen prima betalen en zeggen ze zelf dat er daarom gestaakt kan en moet worden.

Miljoenen

Volgens de vakbonden is er heel lang gespaard, waardoor er nu grote getallen in de stakingskas zitten. De precieze getallen worden niet genoemd, want dat is volgens de vakbonden zelf hun best bewaarde geheim. Wel wordt er medegedeeld dat er in miljoenen gedacht moet worden. Volgens de cijfers zat er twee jaar geleden ongeveer 15 miljoen i de stakingskas.

Uitkering

De uitkering van de staking is vaak wel een stuk lager dan de salarissen op dit moment zijn. Stakende leden krijgen van het FNV bij de eerste vijf dagen staken €70 euro netto per dag. Staken ze langer dan krijgen ze €94 euro per dag. Ook leden van het CNV krijgen dezelfde vergoeding. Wanneer bijvoorbeeld buschauffeurs hun werk neerleggen krijgen ze volgens de vakbonden flink geld minder dan wanneer ze gewoon zouden werken. Staken is volgens de vakbonden de laatste optie van de werknemers in alle sectoren. Alleen als het echt nodig is wordt er volgens hen gestaakt.

Bedrijven

Met de bedrijven in Nederland gaat het ontzettend goed. De vakbonden vinden daarom een loonsverhoging van 10 of 12 procent redelijk. Op dit moment is er een inflatie van acht procent, terwijl de lonen maar met ongeveer 6,5 procent gestegen zijn. Eerder werd bekend dat er in 2022 meer winstbelasting dan ooit is binnengekomen. Met het bedrijfsleven gaat het dus goed. Mensen moeten volgens de vakbonden daarom hun rekeningen goed kunnen betalen en daarom verdienen ze meer loon. Dit zou de salarisadministratie urenregistratie moeten gaan bijvoegen volgens de vakbonden. Voorlopig zijn de stakingen volgens hen nog niet afgelopen.

Lees ook Helft van de Nederlanders bespaart op stookkosten!

Lees ook:  Waarom SEO voor jouw bedrijf essentieel is

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings