Duurzame logistiek is essentieel

16/05/2023
129
logistiek

Duurzaamheid richt zich op de mate van belasting die iets heeft op het milieu. Hierbij wordt veelal gekeken naar de manier waarop een product wordt geproduceerd. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid, en zie je dit ook terug in de logistieke sector. Belangrijke transportbedrijven zoals PostNL en DHL zijn veel bezig met het verduurzamen van hun processen. Maar hoe zie je dit nu terug, en wat zijn de voordelen? Dat ga je lezen in deze blog.

Alternatieve brandstoffen

Om de logistieke processen te verduurzamen wordt er gekeken naar alternatieve brandstoffen. Elektrische voertuigen zijn hier een voorbeeld van. Er zijn al veel bedrijven die gebruik maken van bestelwagens en vrachtwagens die zijn voorzien van een batterij. Deze zorgen voor minder uitstoot en brengen een bedrijf weer dichter bij een duurzaam logistiek proces. Biobrandstoffen zijn ook een vorm van alternatieve brandstoffen. Deze verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen doordat ze gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Maar deze alternatieven zijn nog niet interessant genoeg voor elk bedrijf, dit komt vaak door de hoge kosten die het met zich meebrengt.

Optimalisatie strategieën voor duurzame logistiek

Hierboven noemde we net al de optie om gebruik te maken van elektrische voertuigen, of voertuigen die gebruik maken van biobrandstof. Maar er zijn nog meer opties die gebruikt kunnen worden om het logistieke proces te verduurzamen.

Load Pooling is een van de manieren die gebruikt kan worden. Dit houdt in dat vergelijkbare bedrijven hun magazijn en logistieke processen samen gaan voegen. Ook zorgen merkloze pakketkluizen voor de samenvoeging van logistieke processen. Deze kluizen zijn beschikbaar voor verschillende pakketdiensten en zorgen ervoor dat de bezorgers minder kilometers maken. Dit zorgt er dus voor dat er minder CO₂ wordt uitgestoten. Als een bedrijf Load Pooling in wil gaan zetten is het belangrijk om te kijken hoe het zit met de NIWO vergunning. Deze is namelijk verplicht. Lees hier meer over de NIWO vergunning.

Een strategie wat nog niet veel wordt ingezet is nacht levering. Als er ’s nachts wordt bezorgd is er veel minder verkeer op de weg, wat er voor zorgt dat er minder brandstof en energie wordt verbruikt. Om dit idee helemaal compleet te maken kan er gebruikt worden gemaakt van elektrische voertuigen voor de nacht bezorging. Deze maken namelijk veel minder geluid dan voertuigen die op brandstof rijden.

logistiek

Voordelen van duurzame logistiek

Duurzame logistiek heeft voordelen voor het bedrijf, de partners, de werknemers en eigenlijk iedereen in de samenleving. Als een bedrijf gebruikmaakt van groene logistiek wordt er afval, kosten en koolstofuitstoot gereduceerd. Dit vereist wel een grote investering, maar geeft winstgevendheid op de lange termijn. Ook worden bedrijven aantrekkelijker voor andere bedrijven en klanten als ze zich bezig houden met duurzaamheid. Dit zal dus ook gaan leiden tot meer samenwerkingen en op de lange termijn meer winst. Voor grote bedrijven zal de duurzame logistiek ook bijdragen aan hun reputatie. Hoe groter het bedrijf, hoe meer hun CO2-uitstoot zal zijn. Daarom is het belangrijk dat hun bedrijf en de logistiek bijdragen aan het milieu.

Lees ook:  De elektrische auto in 2021

Wil je graag meer weten over hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid? Lees dan deze blog!

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings