Hoe goede logistiek kan bijdragen aan het milieu

21/08/2023
131
milieubewuste logistiek en transport

De laatste jaren is er steeds meer bewustzijn over het belang van het milieu. Overal ter wereld worden stappen gezet om de impact van menselijke activiteiten op onze planeet te verminderen. Eén van de sectoren waar de potentie voor verbetering enorm is, is de logistieke sector. Door goede logistiek kan niet alleen efficiëntie en kostenbesparing worden bereikt, maar kan er ook een aanzienlijke bijdrage worden geleverd aan een beter milieu. Maar hoe werkt dat dan? Dat is precies waar deze blog over gaat.

Het belang van het milieu en de rol van logistiek

Het milieu is de leefomgeving waarin wij, en talloze andere organismen, dagelijks overleven. Schone lucht, schoon water en een stabiel klimaat zijn allemaal essentiële onderdelen voor het leven zoals wij dat kennen. De menselijke invloed op het milieu heeft echter geleid tot zaken als luchtverontreiniging, watervervuiling, ontbossing en klimaatverandering. Dit zijn serieuze bedreigingen voor zowel mensen als dieren. Daarom doen steeds meer mensen hun best om duurzamer te leven. Ook bedrijven zijn steeds meer bezig met duurzaamheid.

Dat geldt ook voor de rol van logistiek. Logistiek, in zijn meest basale vorm, gaat over het transporteren van goederen van punt A naar punt B. Dit kan gaan om producten die over de hele wereld worden verzonden, maar ook om lokale leveringen. Elk aspect van transport – van de productie en verpakking van goederen tot het daadwerkelijke vervoer – heeft invloed op het milieu. Denk aan de uitstoot van vrachtwagens, het brandstofverbruik van schepen of de impact van verpakkingsmaterialen. Door slimme en efficiënte logistieke keuzes te maken, kunnen we de milieu-impact van deze activiteiten aanzienlijk verminderen.

5 tips voor een milieuvriendelijke logistiek

Toegegeven, Nederland wordt langzaamaan steeds groener, maar toch is er nog altijd ruimte voor verbetering. Dus, werk je in de logistiekwereld? Of wil je gewoon meer weten over milieuvriendelijke logistiek? Dan hebben we 5 tips voor je:

  • Efficiënte routeplanning: door slimme routeplanning kunnen chauffeurs van verschillende transportmiddelen kortere routes nemen, minder brandstof verbruiken en minder CO2 uitstoten.
  • Duurzame verpakkingen: kies voor herbruikbare of recyclebare verpakkingsmaterialen om afval te verminderen. Minder verspilling betekent ook minder afval dat moet worden vervoerd en verwerkt.
  • Energiezuinige transportmiddelen: investeer in voertuigen die brandstofefficiënt zijn of kies voor elektrische voertuigen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.
  • Lokale leveranciers: betrek waar mogelijk producten en materialen van lokale leveranciers. Dit vermindert de noodzaak voor lange afstandsvervoer en daarmee de bijbehorende milieu-impact.
  • Training en bewustwording: zorg ervoor dat je personeel begrijpt waarom en hoe ze milieuvriendelijke keuzes kunnen maken. Een goed opgeleid team kan proactief bijdragen aan duurzame logistiek.

Sneltransport: efficiëntie met oog voor het milieu

Sneltransport is een vorm van logistiek waarbij goederen in zeer korte tijd van de ene naar de andere plek worden gebracht. Dit klinkt wellicht als iets dat niet gunstig is voor het milieu, maar met de juiste aanpak kan het tegendeel waar zijn. Zo maakt sneltransport vaak gebruik van geavanceerde technologieën en optimalisatiestrategieën om zo efficiënt mogelijk te werken. Dit kan betekenen dat goederen direct worden geleverd zonder onnodige tussenstops of opslag. Directe routes kunnen het brandstofverbruik verminderen. Daarnaast kan sneltransport inspelen op de vraag naar 'just-in-time' leveringen. Ook dit kan weer leiden tot minder opslag en dus minder verspilde ruimte en hulpbronnen. Dat geldt voor zowel korte als langere afstanden. Dus of je nou in Groningen zit of in Limburg, dat maakt niet uit. Zie hier meer informatie over sneltransport venlo bijvoorbeeld.

Lees ook:  Riet uit China voor dakbedekking

Logistiek hoeft dus niet per sé meteen een verkeerde impact hebben op het milieu. Het ligt er vooral aan hoe transportbedrijven er zelf mee omgaan en of ze ook kijken naar duurzamere oplossingen. Samen streven we naar oplossingen die beter zijn voor het milieu. En ja, dat is dus zelfs mogelijk in sectoren als de logistiek. Lees ook onze blog over het blijvende belang van duurzaamheid.

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings