Een grote stijging van het aantal bedrijven in Nederland

29/11/2022
204
bedrijven

Dat er op dit moment steeds meer bedrijven zijn dan voorheen was al duidelijk, maar hoeveel zijn het er ondertussen eigenlijk? Als je bijvoorbeeld naar een beurs gaat zie je veel meer verschillende beursbalies dan voorheen. In 2021 kwam er ongeveer zo’n 163.000 bedrijven bij in Nederland. Dit is een groei van maar liefst 8,5 procent. Op 1 januari 2022 waren er in Nederland al meer dan 2 miljoen ondernemingen. Het grootste aandeel is te danken aan de webwinkels, want het aantal webwinkels is sinds 2020 met meer dan de helft gestegen. Daarnaast zagen we ook een grote groei binnen de eventcatering.

Sinds 2007 zijn we met deze manier gestart met het doen van metingen met betrekking tot bedrijven. De jaargroei van 8,5 procent was dan ook de grootste toename tot nu toe. Daarnaast was deze groei twee keer zo groot in vergelijking met de groei in 2020. De enorme toename van 143.000 bedrijven bestaat uit meer dan 90 procent uit Zzp'ers met dus maar 1 werkzaam persoon. Ook procentueel gezien, groeide deze groep het sterkt (10 procent). Maar ook de grote bedrijven die bestaan uit meer van 250 personen groeide met maar liefst 3,5 procent.

Minder bedrijven die worden opgeheven

De groei die kan worden waargenomen is niet alleen te danken aan het aantal nieuwe inschrijvingen. Er is namelijk een andere factor en dat is: minder opheffingen van bedrijven. In 2020 steeg het aantal bedrijven die werden opgeheven met ongeveer zo’n 30.000 bedrijven. Maar dit was niet voor een lange duur, want in 2021 daalde het aantal opheffingen met bijna 50 duizend bedrijven. Het aantal opgeheven bedrijven bedroeg procentueel maar 4,8 procent in 2021. Dus de groei is te danken aan een combinatie van meer inschrijvingen en minder opheffingen.

De toekomst

Er gaan verhalen rond dat het aantal bedrijven de komende jaren flink gaat dalen. Dit komt door de recessie die plaats gaat vinden. Wanneer de koopkracht achteruit gaat, zullen mensen minder producten kopen die door bedrijven zijn gemaakt. Hierdoor zullen ze financieel hard getroffen worden.

Dit was het dan. Ik hoop dat dit artikel interessant vond. Lees dan ook over de strijd om de grootste website en groothandels zien herstel.

Lees ook:  Tips voor het inrichten van een klein kantoor

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings