Eerst zwanger met baard, nu bevallen van Ravi: ‘ons kind krijgt niet het etiket jongen of meisje’

24/08/2022
340
korte baard

Ryan Ramharak uit Hilversum beviel van baby Ravi. De trotse ‘baba’ had geen korte baard maar een volle baard en aan het einde van zijn zwangerschap ook een megabuik. Samen met zijn partner David overwon dit queerstel een zwangerschap vol ups en downs, maar zij geven zeker niet op! “Wij willens ons kindje gendervrij opvoeden. Waarom zou je een etiket jongen of meisje op iemand plakken?”

Twee dingen waren heel duidelijk voor Ryan

Eén: Ryan is geboren met baarmoeder en opgevoed als meisje, heet zich echter geen dag vrouw gevoeld en onderging daarom een geslachtsverandering.

Twee: Er was een grote levensdroom en dat was een kindje op de wereld zetten.

Grote kinderwens

In 2014 is er een wetswijziging ingegaan en kan iemand van geslacht veranderen zonder dat deze persoon onvruchtbaar hoeft te worden. Voor die tijd was dat volgens de transgenderwet wel verplicht om officieel van sekse te kunnen veranderen.

Ryans kinderwens was levensgroot zegt partner David, “Na de derde date zei Ryan al: ik wil graag een kindje.”

Ryan zegt over de geslachtsverandering, “ik heb nog getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik tijdens mijn transitie mijn baarmoeder en eierstokken gehouden. Ik ben zo blij met dat besluit.”

Om zwanger te worden moest Ryan stoppen met het spuiten van het mannelijk hormoon testosteron en weer ongesteld worden. Hierdoor gierde er een bom hormonen door het lijf.

“De periode was erg dubbel, aan de ene kans was het zwanger zijn pittig. Maar om een zwangere buik voor de spiegel te zien was ook prachtig. Ik straalde continu, zo mooi.”

Gendervrije baby

Het belangrijkste is dat baby Ravi uiteindelijk gezond ter wereld is gekomen. Ravi wordt gendervrij opgevoed, David zegt “Ravi speelt met poppen, blokken en lego. Heeft roze kleren én blauwe. Sommige mensen noemen Ravi een meisje, anderen een jongen. We laten deze mensen maar in hun waan. Ravi mag zijn wie-ie wil, zelf ontdekken. Vrij zijn.”

Documentaire

Er is een documentaire: ‘Ryan is zwanger.’ In deze documentaire wordt het gelukkige stel gevolgd tijdens de zwangerschap en de weken erna. Alles is opgenomen, discussies, de bezoeken aan het ziekenhuis. “We willen graag laten zien dat queerstellen ook een kinderwens hebben. En er zijn, voor andere stellen die zich misschien nu laten tegenhouden om voor een kindje te gaan”, zegt Ryan.

Het is niet gemakkelijk voor stellen als Ryan en David. Er zijn er in ons land maar een klein aantal van. De mensen op straat zijn echter wel overwegend begripvol. “Ik was in de winter zwanger dus ik had vaak een lange jas aan. Mijn dikke buik viel mensen niet op. Als ik zei dat ik zwanger was, kreeg ik eigenlijk altijd wel goede reacties. David kreeg juist gekke of misplaatste opmerkingen.”

Lees ook:  Minder startende bedrijven door krappe arbeidsmarkt

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings