Energieleveranciers vergelijken: zo doe je dat

13/06/2023
162
energieleveranciers vergelijken

Ben je van plan om over te stappen van energieleverancier? Dan wil je natuurlijk wel voor de energieleverancier kiezen die past bij jouw wensen en behoeften. In dat geval is het een aanrader om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. De premie is bijvoorbeeld iets wat veel mensen belangrijk vinden, maar naast de premie zijn er nog een aantal belangrijke zaken om rekening mee te kunnen houden. Op welke punten je energieleveranciers kunt vergelijken, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Duur en soort contract

De energieleveranciers bieden veel verschillende contracten aan. Het is goed om je hiervan bewust te zijn: zo zijn er bijvoorbeeld eenjarige of driejarige energiecontracten. Daarnaast worden er ook vaste en variabele contracten aangeboden. Een vast energiecontract hanteert vaste tarieven, terwijl de tarieven bij een variabel contract kunnen schommelen. 

2. Algemene voorwaarden

Een ander punt waar je op kunt letten als het gaat om energieleveranciers vergelijken: de algemene voorwaarden. De algemene voorwaarden van een energiecontract kunnen per energieleverancier verschillen. Stel je voor: je wil een vast contract bij een energieleverancier eerder opzeggen dan de vervaldatum. In de algemene voorwaarden kun je vinden of je een eventuele vergoeding moet betalen. En zo zijn er nog meer afspraken die worden vastgelegd in de algemene voorwaarden. Het is belangrijk om de algemene voorwaarden per energieleverancier goed onder de loep te nemen, zodat je zeker weet dat je niet voor gekke verrassingen komt te staan.

3. Tarieven en welkomstkorting

Natuurlijk het belangrijkste punt in het vergelijken van energieleveranciers: de tarieven en een eventuele welkomstkorting. De tarieven kunnen namelijk per energieleverancier en -contract verschillen. Iedere energieleverancier biedt zijn eigen tarieven aan, maar de tarieven kunnen ook per contract verschillen. En wat betreft de welkomstkorting: er zijn energieleveranciers die een bepaalde korting aanbieden voor nieuwe klanten. Dat kan voor jou weer heel voordelig zijn. Een belangrijk punt om op te letten, dus.

4. Groene of grijze energie

Om een steentje bij te kunnen dragen aan het milieu, kun je letten op welk soort energie de energieleverancier levert. Er wordt verschil gemaakt in groene en grijze energie. Groene energie is duurzaam en opgewekt door bijvoorbeeld de zon of de wind. Grijze energie is veel belastender voor het milieu dan groene energie, want grijze energie wordt bijvoorbeeld opgewekt door steenkolen. Tijdens het vergelijken van energieleveranciers kun je daarom kijken welk soort energie die leverancier jou aanbiedt. Een hulpmiddel die je kunt gebruiken om de energieleveranciers en hun bijbehorende contracten op deze bovenstaande punten te vergelijken, is vergelijkingssite Gaslicht.com.

Door je huis te innoveren, kun je de maandelijkse stroomlasten omlaag halen. Over dit onderwerp lees je hier meer.

Lees ook:  Helft van de Nederlanders bespaart op stookkosten!

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings