Gevolgen van prijsstijgingen in de auto-industrie

08/03/2023
401
prijsstijgingen auto

De prijzen van auto's zijn het afgelopen jaar flink gestegen en dat heeft gevolgen voor de dagwaarde van auto's. Veel mensen willen weten hoeveel hun auto nog waard is en willen de dagwaarde auto berekenen. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van de prijsstijgingen in de auto-industrie?

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de auto- en motorbranche zich lijkt te herstellen na de coronacrisis. De omzet is vorig jaar flink gestegen, vooral door de prijsstijgingen. Nieuwe auto's en auto-onderdelen zijn vorig jaar veel duurder geworden. Dit heeft gevolgen voor de dagwaarde van auto's.

Invloed op de dagwaarde van gebruikte auto’s

Als de prijzen van nieuwe auto's stijgen, dan heeft dat effect op de dagwaarde van gebruikte auto's. De dagwaarde van een auto is namelijk gebaseerd op de nieuwprijs, de leeftijd van de auto en de kilometerstand. Als de nieuwprijs van auto's stijgt, dan stijgt ook de dagwaarde van gebruikte auto's.

De prijs van gebruikte auto’s zal dalen

Hoewel de omzet van de auto- en motorbranche is gestegen, zijn er nog steeds problemen. De gespannen arbeidsmarkt blijft voelbaar bij autobedrijven en het aantal ondernemingen met te weinig personeel neemt toe. Dit kan invloed hebben op de reparatie- en onderhoudskosten van auto's en daarmee ook op de dagwaarde van auto's. Maar er is nog een ander effect van prijsstijgingen in de auto-industrie. Als nieuwe auto's duurder worden, kan het voor consumenten interessanter zijn om hun oude auto te verkopen en een nieuwe auto te kopen. Dit zorgt voor een groter aanbod van gebruikte auto's, wat de prijs van gebruikte auto's weer kan doen dalen. Dit kan uiteindelijk ook effect hebben op de dagwaarde van auto's. Er zijn dus meerdere factoren die van invloed zijn op de dagwaarde van auto's en het blijft een complexe kwestie.

De sector blijft met problemen kampen

Hoewel de omzet van de auto- en motorbranche het afgelopen jaar flink gestegen is, blijft de sector kampen met problemen. Het aantal ondernemingen met te weinig personeel is de afgelopen vijf maanden toegenomen, wat ook gevolgen kan hebben voor de reparatie- en onderhoudskosten van auto's. Dit kan op zijn beurt weer invloed hebben op de dagwaarde van auto's. Ondanks de prijsstijgingen en het herstel van de auto-industrie, blijft de gespannen arbeidsmarkt voelbaar bij autobedrijven. Er is dus nog werk aan de winkel om de sector volledig te laten herstellen van de coronacrisis.

Al met al hebben de prijsstijgingen in de auto-industrie dus zeker effect op de dagwaarde van auto's. Of deze effecten positief of negatief zijn, hangt af van verschillende factoren zoals het aanbod van gebruikte auto's en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Als je de dagwaarde van je auto wilt berekenen, is het dus belangrijk om ook rekening te houden met deze ontwikkelingen. Tevens worden er ook steeds vaker gekozen voor een lease auto. Lees hier waarom deze stijging is.

Lees hier meer over de leaseprijs van de Bugatti Chiron.

Lees ook:  Waarom is Excel zo populair geworden?

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings