Gezond eten wordt steeds lastiger

02/11/2023
138
gezond eten

Veel Nederlanders geven aan dat ze graag gezonder willen eten, maar de kosten weerhouden hen vaak van het maken van de juiste keuze. Recentelijk gepubliceerde cijfers van het CBS bevestigen dit dilemma. Het Voedingscentrum erkent dat gezond en betaalbaar eten een uitdaging kan zijn, maar benadrukt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de consument ligt. Net zoals dat Nederlanders sparen steeds lastiger vinden. Waarom gezond eten steeds lastiger wordt? Daar lees je alles over in deze blog!

Prijs als bepalende factor

Prijs is een doorslaggevende factor als het gaat om voedselkeuze, omdat het de financiële haalbaarheid van gezond eten sterk beïnvloedt. De afgelopen jaren is opgemerkt dat gezonde voedingsmiddelen sneller in prijs zijn gestegen dan ongezonde alternatieven, wat het voor veel mensen moeilijker maakt om voor gezondere opties te kiezen. Dit financiële aspect kan consumenten ontmoedigen om gezonde voedingskeuzes te maken, vooral als ze een beperkt budget hebben. Het bewust omgaan met prijzen en de kosten van gezond voedsel is dan ook een essentiële overweging voor velen bij het winkelen en plannen van maaltijden.

gezond eten is duur

Gemak en smaak: verleidingen om te vermijden

Naast prijs zijn gemak en smaak ook belangrijke factoren bij de voedselkeuze. Deze factoren maken het niet eenvoudig om gezonde keuzes te maken. Als mens zijnde hebben we van nature een voorkeur hebben voor zout, zoet en vet voedsel. Daarnaast wordt het ons niet makkelijk gemaakt om deze verleidingen te weerstaan vanwege de voedselomgeving om ons heen.

De voedselomgeving bestaat uit velen ongezonde verleidingen waaraan mensen dagelijks worden blootgesteld. Ongeveer 80 procent van het aanbod in supermarkten valt niet binnen de Schijf van Vijf en dit geldt ook voor aanbiedingen. Bovendien wordt er aangetoond dat mensen in wijken met veel fastfoodrestaurants het als normaal beschouwen om ongezond te eten.

Tips voor betaalbaar gezond eten

Een hamburger halen bij de snackbar om de hoek lijkt vaak aantrekkelijker dan bedenken wat je wilt koken, boodschappen doen en zelf een maaltijd bereiden. Zelfs als je na een lange werkdag toch naar de supermarkt gaat, is de verleiding groot om een pak vissticks van vijftien stuks te kopen in plaats van twee biologische paprika's voor dezelfde prijs.

Je kunt wel gezond eten met minder geld, maar het vereist wat extra inspanning. Je kunt verschillende supermarkten in de gaten houden voor aanbiedingen, naar de markt gaan aan het eind van de middag en seizoensgebonden groenten kopen, maar dit vergt tijd en kennis over de bereiding van gezonde maaltijden. Wil je eenvoudig genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen? Bekijk dan hier de Longevity Mix.

gezonde voedingsproducten

Overheidsmaatregelen voor gezondere keuzes

Het Voedingscentrum biedt op zijn website budgettips en gezonde, betaalbare recepten aan. Ook de overheid kan maatregelen nemen om het voor consumenten gemakkelijker te maken gezonde keuzes te maken in de supermarkt. Een voorbeeld hiervan is een lager btw-tarief voor gezond voedsel, terwijl ongezond voedsel wat ons betreft duurder gaat worden. Vooral voor mensen met een beperkt budget, die wellicht andere zorgen hebben, kan het moeilijk zijn om gezond eten en het nemen van supplementen bovenaan hun prioriteitenlijst te plaatsen.

Lees ook:  Dit zijn de populairste hobby’s in 2023

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings