De dagen worden weer korter: meer voedingssupplementen gebruik

18/09/2023
151
voedingssupplementen

Het is weer die tijd van het jaar waarin de dagen korter worden en de nachten langer. Met de komst van de herfst en winter beginnen veel mensen zich zorgen te maken over hun gezondheid en welzijn, vooral met betrekking tot de afnemende blootstelling aan zonlicht. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van voedingssupplementen in Nederland en hoe dit kan bijdragen aan een gezonder en evenwichtiger leven tijdens de donkere maanden. Liever meer weten over gezond eten wat lastiger wordt? Klik dan hier!

Waarom worden de dagen korter?

Voordat we ingaan op het gebruik van supplementen, laten we eens kijken naar waarom de dagen in de herfst en winter korter worden. Dit fenomeen staat bekend als de winterzonnewende en is het gevolg van de kanteling van de aarde op haar as. Tijdens deze periode ontvangen we minder direct zonlicht, wat kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen.

Lees hier ook hoe je sportblessures in de winter kunt vermijden.

(Voeding)supplementen als oplossing

In 2022 kochten Nederlanders maar liefst voor 1,6 miljard euro aan diverse supplementen. Dit zijn tabletten, capsules of poeders die extra voedingsstoffen bevatten om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

Een van de belangrijkste zorgen tijdens de donkere maanden is het gebrek aan vitamine D. Vitamine D wordt meestal aangemaakt in onze huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Met minder zonuren in de herfst en winter lopen mensen het risico op een vitamine D-tekort. De voordelen van supplementen zijn bijvoorbeeld:

 • Verhoogde vitamine D-spiegels
 • Verbeterde algemene gezondheid
 • Versterkte immuniteit

In Nederland zijn er verschillende populaire (voeding)supplementen die vaak worden gebruikt tijdens de herfst en winter. Enkele van de meest voorkomende behandelen we hieronder.

Het belang van vitamine D

Vitamine D speelt een veel grotere rol dan alleen maar onze stemming opfleuren op een zonnige dag. Het is van vitaal belang voor verschillende aspecten van onze gezondheid. Symptomen van een vitamine D-tekort zijn onder andere vermoeidheid en een verminderde weerstand tegen infecties. Deze supplementen zijn speciaal ontworpen om het vitamine D-tekort aan te vullen dat vaak voorkomt bij gebrek aan zonlicht.

 • Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium in onze botten. Een tekort kan leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op osteoporose.
 • Het speelt ook een rol bij het ondersteunen van ons immuunsysteem, wat vooral belangrijk is in de winter wanneer verkoudheden en griep heersen.
 • Vitamine D wordt in verband gebracht met een lager risico op hartziekten, omdat het helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en cholesterolniveaus.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en levensstijl. Over het algemeen wordt aanbevolen:

 • Voor baby's: 400 IE (Internationale Eenheden) per dag.
 • Voor kinderen en volwassenen tot 70 jaar: 600-800 IE per dag.
 • Voor volwassenen ouder dan 70 jaar: 800-1000 IE per dag.

Waarom vitamine D via een supplement

Het is echter belangrijk om op te merken dat veel mensen moeite hebben om voldoende vitamine D uit voeding en zonlicht te halen, vooral in de winter. Hoewel we vitamine D ook uit voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte melk kunnen halen, kan het soms lastig zijn om voldoende te consumeren om aan onze dagelijkse behoeften te voldoen. Hier bieden vitamine D supplementen verschillende voordelen:

 • Het nemen van een vitamine D supplement is uiterst eenvoudig. Je kunt het innemen met water of een maaltijd, en het vereist geen speciale bereiding.
 • Met supplementen kun je de exacte dosering vitamine D krijgen die je nodig hebt, wat moeilijk kan zijn via voeding alleen.
 • Veel vitamine D supplementen zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten, omdat ze vaak afkomstig zijn van plantaardige bronnen.
Lees ook:  Valbeveiliging: Voorkom ongevallen op hoogte

Omega-3 vetzuren en multivitaminen

Omega-3 vetzuren en multivitaminen zijn ook popualair. Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie, kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde hartfunctie en het verminderen van ontstekingen. Omega-3 vetzuren kunnen, aangegeven door het Voedingscentrum, mogelijk helpen bij depressiviteit. Iets waar mensen in de donkere maanden ook sneller vatbaar voor zijn. Onderzoeksresultaten zijn daarbij wel tegenstrijdig, er is nog meer onderzoek nodig.

Multivitaminen bevatten een breed scala aan essentiële voedingsstoffen en kunnen een algehele gezondheid bevorderen. Veel mensen eten in de koudere maanden minder fruit en dit kan ook tot een tekort aan vitamines leiden.

Magnesium supplementen

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam en heeft invloed op je spieren, zenuwen, hart en immuunsysteem. In dit artikel bespreken we waarom magnesium zo belangrijk is en hoe magnesiumsupplementen kunnen bijdragen aan je algehele gezondheid.

Magnesium is betrokken bij diverse vitale processen in je lichaam, waaronder:

 • Magnesium is essentieel voor spiercontracties en -ontspanningen. Het helpt spierkrampen voorkomen en kan vermoeidheid verminderen na lichamelijke inspanning.
 • Het mineraal is betrokken bij de overdracht van zenuwimpulsen, waardoor het een rol speelt in de regulatie van je zenuwstelsel en stressniveaus.
 • Magnesium is cruciaal voor een gezond hartritme en kan de bloeddruk helpen reguleren. Het ondersteunt ook de gezondheid van de bloedvaten.
 • Je lichaam heeft magnesium nodig om ATP (adenosinetrifosfaat) te produceren, de energiebron voor je cellen. Dit is essentieel voor het behoud van vitaliteit en uithoudingsvermogen.
 • Magnesium is betrokken bij de opname van calcium in je botten, waardoor het bijdraagt aan sterke en gezonde botten.
voedingssupplementen

Magnesiumtekort komt veel voor

Hoewel magnesium overvloedig aanwezig is in veel voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, bladgroenten en volle granen, hebben veel mensen nog steeds moeite om voldoende magnesium uit hun dieet te halen. Dit kan leiden tot een magnesiumtekort, wat kan resulteren in symptomen zoals spierkrampen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen.

Het nemen van magnesiumsupplementen kan een effectieve manier zijn om een tekort aan dit belangrijke mineraal aan te vullen. Enkele voordelen van magnesiumsupplementen zijn onder andere:

 • Magnesium staat bekend om zijn kalmerende effecten op het zenuwstelsel, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 • Het mineraal kan de kwaliteit van de slaap verbeteren door ontspanning te bevorderen en de duur van de diepe slaapfasen te verlengen.
 • Sporters kunnen baat hebben bij magnesiumsupplementen omdat het kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en het bevorderen van spierherstel na inspanning.
 • Het regelmatig innemen van magnesium kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk en het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, waaronder magnesiumcitraat, magnesiumoxide en magnesiumchloride. De beste keuze hangt af van je individuele behoeften en tolerantie. Het is raadzaam om met een zorgverlener te praten voordat je begint met het nemen van magnesiumsupplementen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Het populaire maar gevaarlijke supplement: steroïden

Vaak komen mensen wat aan in de donkere dagen en voor bijvoorbeeld bodybuilders is dat vaak geen wenselijke ontwikkeling als dat aanvullende gewicht bestaat uit meer vet. In de wereld van de sport is er een voortdurende zoektocht naar manieren om prestaties te verbeteren en competitief te blijven. Helaas is een populair maar gevaarlijk supplement dat vaak in verband wordt gebracht met sporters de anabole steroïden. In dit artikel gaan we dieper in op steroïden in de sport, de risico's en waarom het gebruik ervan wordt afgeraden. Winstrol, ook bekend als Stanozolol is een populaire steroïde onder bodybuilders is dan ook in Amerika illegaal. Waarom het toch soms wordt gebruikt? Lees dan welke voordelen het gebruik van winstrol heeft.

Lees ook:  Waarom is sparen moeilijk voor veel Nederlanders?

Hoe supplementen te gebruiken

Het juiste gebruik van supplementen is cruciaal om de gewenste voordelen te behalen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en indien nodig advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige. Met supplementen is het mogelijk dat je zelfs te veel binnenkrijgt van een bepaalde stof. Dus overdrijf het niet maar pas het ook toe met gezond verstand.

Bekijk ook Kom veilig de winter door!

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings