Groei van het aantal bedrijven in Nederland

21/01/2021
273
kantoor in Utrecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vanmorgen met nieuwe cijfers gekomen, over het aantal bedrijven in Nederland. Het CBS meldt dat er 68 duizend nieuwe bedrijven zijn bijgekomen in 2020. Deze stijging is uiterst merkwaardig te noemen vanwege de coronapandemie. De verwachting was namelijk dat veel bedrijven zouden omvallen. Ondanks de steun die deze bedrijven kregen vanuit de overheid. Bedrijven die starten vallen niet onder de steunpakketten van overheid. Dit maakt het dus voor nieuwe bedrijven extra moeilijk. Toch zijn er dus veel ondernemers die wel een lichtpuntje zagen. Zij kozen er dan toch voor om een bedrijf te beginnen in deze onzekere periode.

De periode 2011-2021

Wanneer er blik wordt geworpen op de cijfers van de afgelopen 10 jaar dan zijn we een trend. Er komen elk jaar meer en meer bedrijven bij. In het begin van 2021 waren er in totaal 1,92 miljoen bedrijven in Nederland. Wanneer dit wordt vergeleken met 2011 dan is er een stijging te zien van ruim 50%. Dat is dus echt een flinke stijging. Het gaat hier dus om een klein miljoen aan bedrijven wat erbij is gekomen.

De groep zelfstandigen zonder personeel groeit het hardst

De groep bedrijven met maar één medewerker is het hardst gestegen. Deze groep is in 10 jaar namelijk gestegen met bijna 70% tot 1,5 miljoen. Het gaat hierbij dan waarschijnlijk met name om ZZP’ers. Deze bedrijven zijn door de wet- en regelgeving de afgelopen jaren dus uit de grond geschoten. Toch is het maar de vraag of de ZZP’er wel de toekomst is. Steeds vaker wordt deze regelgeving teruggedraaid. Het blijkt dat zelfstandigen toch niet altijd alles goed op orde hebben. Bovendien worden bedrijven zoals PostNL en Deliveroo op de vingers getikt door de rechter. Deze bedrijven werken namelijk met constructies, waarbij ZZP’ers eigenlijk precies dezelfde werkzaamheden uitvoeren als een medewerker. Dit zijn constructies die de bedrijven veel geld besparen. Echter, het blijkt dat dit tegen de regels ingaan.

De webwinkels en het onderwijs de grootste stijgers

Wanneer we een blik werpen op de branches waarin deze nieuwe bedrijven zich bevinden, dan kunnen we een aantal stijgers. Zo zijn er met name veel bedrijven in het onderwijs bij gekomen. Daarnaast zien we ook eens stijging van het aantal bedrijven in de bouwnijverheid, de handel en de gezondheids- en welzijnszorg toenemen. Voor sector handel geldt dat het hier met name om webshops en webwinkels gaat. De webwinkels die dan ook echt doorgroeien kiezen dan ook steeds vaker voor een echt kantoor. In de Randstad is het wat moeilijker om een geschikte kantoorruimte te vinden. Een kantoor in Utrecht is bijvoorbeeld iets waar veel bedrijven naar zoeken. Utrecht ligt centraal in Nederland en dat maakt het voor bedrijven erg interessant. Vanuit Utrecht kun je in principe het hele land bedienen.

bedrijven in Nederland

Lees ook:  Door corona zijn verlopen EU-rijbewijzen langer geldig

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings