Is de avondklok eindelijk voorbij?

16/02/2021
371
avondklok

Het einde van de avondklok lijkt nu heel dichtbij te komen. Kunnen we nu weer na 21:00 ons huis verlaten of moeten we toch blijven uitkijken? Deze en andere vragen gaan wij in deze blog beantwoorden

Impact van de avondklok

26 januari 2021 veranderde er veel voor Nederland. Op deze dag werd namelijk de avondklok actief. Niet alleen was dit een doorn in het oog voor de gemiddelde Nederlander, het zorgde er ook voor dat je nog minder beweegruimte per dag had. Voor veel mensen was het dan ook moeilijk dit te accepteren en hierdoor zijn de nodige rellen in Nederland ontstaan. Onder andere in Amsterdam, Eindhoven, Urk en Rotterdam waren verschillende rellen.  Een ding was zeker , de maatregel werd niet geaccepteerd door een groot deel van de bevolking

Wat is er precies gebeurt?

Om de avondklok te kunnen invoeren diende het kabinet gebruik te maken van een bijzondere wet: Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg. Met deze wet kan het kabinet om in zeer spoedeisende en buitengewone situaties een avondklok in te stellen, zonder dat dit een wetgevingstraject moet doorlopen in de eerste en tweede kamer. De rechter heeft beoordeeld dat bij het invoeren van de avondklok geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid. Voor de invoering van deze meetregel werd er namelijk al een langere tijd gesproken over de invoering van een avondklok. Hierdoor heeft de rechter de conclusie genomen om per direct de maatregel op te heffen.

Einde van de avondklok?

Op dit moment is de avondklok afgeschaft. De rechtszaak is gewonnen door de aangespannen partij, Viruswaarheid. Onder andere Lange Frans is hier aanhanger van die al meerdere keren in het nieuws is gekomen om zijn opmerkingen rondom vaccinatie voor covid-19. Je mag dus nu weer na 21:00 de straat op zonder hiervoor beboet te worden. Wel heeft de tweede kamer laten weten dat zij vanmiddag om 16:00 in beroep gaan tegen het verbod op de avondklok.

 

Besluit opheffen avondklok uitgesteld

Het besluit om deze maatregel op te heffen is uitgesteld tot en met aanstaande vrijdag. Dit betekent dat tot die tijd de maatregel nog geldt en daardoor het niet toegestaan is om na 21:00 de straat op te gaan. Wij van Nieuwsbeest raden het dan ook af om na  21:00 op straat te gaan. In plaats daarvan is het beter om de uitkomst van de zitting aanstaande vrijdag af te wachten.

 

 

 

 

Lees ook:  De Chinees-Indische restaurantcultuur hoort bij Nederland

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings