De avondklokrellen nader toegelicht

26/01/2021
405
avondklokrellen

Over de hele wereld zien we dat er mensen of zelfs landen zijn die onjuiste informatie verspreiden. Deze informatie heeft dan vaak te maken met grote gebeurtenissen in bepaalde landen. Via desinformatie proberen mensen of andere landen de samenleving te ontwrichten. Het doel is dus echt gewoon onrust zaaien. Daarbij hopen deze mensen dat anderen meedoen met hetgeen zij zijn gestart. Doordat mensen dan niet goed hun bronnen checken trappen zij hierin. Tegenwoordig is het steeds moeilijker geworden om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Dit betekent dat er steeds meer mensen zijn die in complot theorieën gaan geloven. Dit kan dan leiden tot ongeregeldheden zoals de avondklokrellen.

Er zijn een aantal mogelijk oorzaken voor de avondklokrellen

De oorzaak van deze als maar dunner wordende lijn, is het internet. Met name via sociale mediakanalen zoals: Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram en TikTok wordt veel “fake news” verspreid. Mensen met dezelfde ideeën verzamelen zich op de sociale mediakanalen. Deze groepen zijn vaak ontevreden over bepaalde dingen. Deze dingen variëren uit onvrede tegenover het beleid van de overheid zoals de huidige corona aanpak. Daarnaast kan het ook gaan om groepen zoals de mensen die betrokken waren bij kindertoeslagaffaire of andere kwesties. Een maatregel zoals de avondklok zorgt er dan voor dat deze groepen zich op de een of andere manier samenvoegen. Dit is iets wat we nog niet eerder hebben gezien meldde een onderzoekster bij Jinek gisterenavond. Via de sociale mediakanalen worden dan diverse oproepen tot geweld gedaan. Steeds meer mensen sluiten zich hierbij aan. Het grootste gedeelte is er vanwege de sensatie.

Verschillende soorten groepen

Een groot deel van deze mensen hebben dus een bepaalde onvrede ergens over. Zo zijn er ook mensen die tegen de avondklok willen demonstreren. Het grootste deel van deze mensen wilt hier geen geweld bij gebruiken. Daarnaast is er nog een groep mensen die dit wel wilt gebruiken. Deze groep is ook weer onder te verdelen in twee groepen. Mensen die handelen uit wanhoop vanwege de situatie waarin zij zijn gekomen door de overheid. Daarnaast zijn er ook mensen die gaan voor de kick van het geweld. Mensen die even lekker willen rellen en plunderen. Deze groep mensen kiest er dus doelbewust voor. Zij preparen zich dan ook. Zo blijkt uit de arrestaties dat mensen zijn met ijzeren platen om hun borst of armen. Dit wordt gebruikt ter verdediging tegen de politie. Bovendien hebben deze mensen ook messen, vuurwerk en boksbeugels bij zich.

Benieuwd naar de gevolgen van vuurwerk? Klik dan hier!

Ook de gevestigde media is een onderdeel van het probleem

Een combinatie van desinformatie, onvrede, wanhoop, mensen die niet serieus worden genomen en pure relschoppers zorgt voor deze uitbarstingen. Daarbij komt ook dat er bepaalde media zijn die met hun berichtgeving ook de sensatie opzoeken. Een voorbeeld van een medium die zich hier vaker schuldig aanmaakt is de Telegraaf. Zij proberen met suggestieve koppen mensen naar hun website, YouTube video’s of kranten te lokken. Dit versterkt het gevoel van de wanhoop en onvrede die er leeft bij sommige mensen. Hieronder een voorbeeld.

Lees ook:  De groei van de fitnessbranche

De politiek heeft ook een aandeel hierin

Ook de politiek doet een duit in het zakje. Zo zien we bijvoorbeeld dat partijen naar elkaar wijzen en dat er niet naar een oplossing wordt gezocht. Zo zijn er de PVV en FVD die de mensen die ontevreden zijn steunen. Dit moet mogelijk zijn in een land als Nederland. Alleen moeten deze partijen zich realiseren dat zij een voorbeeldfunctie hebben. Oproepen tot geweld is iets wat over de democratische grens heen gaat. Zij dienen vanaf het begin al aan te geven dat er geen geweld gebruikt mag worden. Door dit later pas te doen geef je de mensen de ruimte om geweld te gebruiken. Bovendien moeten deze partijen uitkijken met het provoceren en mobiliseren van deze groep wat dus kan leiden tot deze avondklokrellen.

Niet naar elkaar wijzen maar doorpakken

Aan de andere kant moeten partijen zoals Groenlinks en de VVD moeten de PVV en FVD niet uitdagen. Het geweld mag en moet zeker worden afgekeurd en de rotte appels binnen deze partijen moeten worden aangepakt. Toch ligt de sleutel tot het indammen van dit geweld in de samenwerking. De politiek van links tot rechts moet zich verenigen en samen optrekken. Zoals we dat ook in Amerika hebben gezien na de bestorming van het Capitool. Ondanks dat er binnenkort verkiezingen worden gehouden moeten alle partijen nu samenwerken in het belang van Nederland. Zo zijn ook zij een belangrijke factor die de rust weer terug kan laten keren in Nederland. Men moet niet alleen tegen de avondklokrellen ingaan maar ook kijken naar de onderliggende oorzaak.

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings