Is het kijken van tv voor het slapen slecht?

19/10/2021
288
Gewichtsdecke

Is het kijken van tv voordat je gaat slapen echt niet goed voor je of is dit maar een fabel of verzinsel. Het doet bijna iedereen wel tegenwoordig. Even nog een film, serie, zending of iets anders kijken op de tv. Daarnaast checken de meesten mensen nog in hun bed zijn of haar telefoon. Het kijken naar een scherm zou toch geen probleem moeten zijn voor je nachtrust denk je.

Effect van de tv

Wat gebeurd er als je dagelijks tv-kijkt voor het slapen gaan of zelfs in slaap valt tijdens het kijken van de tv? Het zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en niet voldoende slaaphormoon aanmaakt. Hoe kan dit nauw? Als je slaapt, is het meestal erg donker. Het is avond en er is weinig licht. Dit geeft jouw brein het idee dat je ook echt gaat slapen. Je hersenen kunnen hierdoor rusten. Als je de tv heb aanstaan nog of pas naar een fel lichtscherm heb gekeken is jouw brein opgewekt. Het licht activeert namelijk jouw hersenen om actief te zijn en geeft jouw biologische klok het idee dat het overdag is. Je bent actief, alert en drukker. Dit komt doordat jouw lichaam cortisol aanmaakt. Door het cortisol kan je minder goed en slechter slapen. Jouw lichaam heeft dus het verkeerde seintje ontvangen.

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een deken dat je helpt om beter te slapen. Ben je erg onrustig vaak of merk je dat je lichaam veel prikkels opvangt. Dan is een verzwaringsdeken geschikt voor jou In het Duits heet een verzwaringsdeken een gewichtsdecke. Deze dekens geven een extra gewicht op jouw lichaam. Het seintje dat afgegeven wordt is dat er daadwerkelijk een deken op je ligt om te gaan slapen. De zware druk geeft je daarnaast een ontspannen en rustgevend gevoel. De dekens zijn ook beschikbaar voor kinderen. In Duitsland zijn deze dekens daarom ook als gewichtete decke, schwere decke of gewichtsdecke kinder te verkrijgen. Een andere oplossing dat steeds vaker nu voorbij komt, is een blauw filterbril. Deze brillen zorgen ervoor dat het felle licht gefilterd wordt door blauw licht. Hierdoor wordt je slaaphormoon wel aangemaakt en kan je beter slapen. Het glas van deze brillen is oranje/rood zou je interesse hebben in zo’n bril. Het vervelende is dat je dan wel alles in die kleurtinten ziet. Ben je tv aan het kijken dan is ook dit oranje of rood. De beste oplossing is dus om niet tv te kijken of lang naar een beeldscherm als je kort erna wilt gaan slapen. Ben je moe dan is het beste om de tv uit te zetten voordat je in slaap valt.

Lees ook:  Klaar met nepnieuws over corona? Google wel

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings