Jongeren willen geen vast contract meer

22/04/2023
172
vacature assistent accountant samenstelpraktijk

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is momenteel enorm en dat blijft voorlopig zo. Oudere mensen kijken heel anders naar het zoeken van werk dan jongeren, zegt recruitmentexpert Arjan Elbers van Recruiters United. "Jongeren kennen alleen maar krapte op de arbeidsmarkt."

Hoewel een vast contract vroeger het hoogst haalbare was, is dat voor de jongere generatie niet belangrijk meer. "Waar hebben ze ook een vast contract voor nodig?", vraagt Elbers zich hardop af. "Ze kunnen toch geen hypotheek krijgen. Jongeren willen gewoon zeker zijn van een inkomen."

Werkapps zijn steeds populairder

Daar zorgen ze voor met een eigen onderneming, een flexibel contract of korte opdrachten via apps. Werkapps fungeren als een online prikbord waar bedrijven werk kunnen aanbieden als losse opdrachten. Deze platformen zijn populair onder jongeren.

Maar wat betekent deze trend voor bedrijven die op zoek zijn naar vast personeel? Traditionele bedrijven moeten wennen aan de wensen van jongeren, volgens Elbers. "Bedrijven denken vaak: Piet werkte veertig uur per week voor ons. Als Piet met pensioen gaat, moeten we een vacature assistent accountant samenstelpraktijk uitzetten voor precies dezelfde functie." Maar aangezien de arbeidsmarkt is veranderd, is dat vaak niet de beste manier om een vacature te vervullen.

Bedrijven zijn nog niet gewend aan deze nieuwe manier

Het probleem is dat bedrijven nog niet gewend zijn aan deze nieuwe manier van werken. Een vacature blijft dan vaak lang openstaan. "Dat het vroeger een vacature voor veertig uur was, betekent niet dat dit nu ook zo hoeft te zijn. Misschien kan die beter ingevuld worden met freelancers, losse diensten of een traineeship", zegt Elbers. "Dat zit er nog niet helemaal in bij die bedrijven."

Niels Arntz, oprichter van de app Temper, ziet dat jongeren niet meer willen werken terwijl hun vrienden op het strand zitten. Daarnaast is werken met een online platform erg efficiënt. "Vroeger ging je als je een bijbaantje wilde met een cv langs een aantal plekken. Dat is eigenlijk heel omslachtig. Vraag en aanbod komen dan niet op een efficiënte manier samen", vertelt Arntz. "Een app maakt dat juist heel makkelijk."

Maar hoe kunnen bedrijven inspelen op deze nieuwe manier van werken? "Bedrijven moeten niet vasthouden aan de oude manier van werken", zegt Elbers. "Ze moeten meebewegen met de veranderende arbeidsmarkt. Het is belangrijk om te kijken naar wat jongeren willen en hoe je daar als bedrijf op in kunt spelen."

Tijdens de coronapandemie zagen we bijvoorbeeld dat veel bedrijven snel moesten overschakelen op thuiswerken. Dit was voor veel bedrijven een nieuwe manier van werken, maar het bleek goed te werken en veel voordelen te bieden, zoals een betere balans tussen werk en privéleven en minder reistijd. Bedrijven die flexibele werkopties en thuiswerkmogelijkheden bieden, kunnen aantrekkelijker worden voor jongeren.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook "Bedrijven zijn steeds meer bezig met duurzaamheid"

Lees ook:  Dumping van drugsafval komt steeds vaker voor

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings