Stijging van leeftijd voor het eerst vader worden gestopt?

23/06/2023
53
vader worden

In 2021 werd een man gemiddeld op de leeftijd van 32,8 voor het eerst vader. Het afgelopen jaar (2022) blijkt dat nog maar 31,9 jaar te zijn. Dat lijkt niet veel verschil en toch is het bijzonder. We kennen namelijk voor de tijd eigenlijk vooral een stijging van de 'vader worden leeftijd'. Hoewel in de media vooral de uitzonderingen aan bod komen. 'Giel Beelen wordt (46) vader' lijkt er een kentering in de stijging van de leeftijd te komen.

Mannen worden steeds later vader

In de afgelopen decennia is er een hele duidelijke trend te zien: mannen worden steeds later vader. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze verschuiving. Denk hierbij aan het uitstellen van het stichten van een gezin, carrièreplanning en veranderingen in sociale normen.

Dit roept echter de vraag op of er een punt komt waarop de stijging van de leeftijd van vader worden, gestopt wordt. Het lijkt erop dat men die mening wel is toegedaan, want er is dus nu sprake van een daling. Lees hier welke factoren allemaal meespelen in zowel de stijging als de huidige daling.

Het veranderende landschap van het vaderschap

In de afgelopen jaren hebben veel mannen ervoor gekozen om het vaderschap uit te stellen. Dit kan te maken hebben met verschillende redenen, waaronder het nastreven van een carrière, het zoeken naar financiële stabiliteit of het vinden van de juiste partner. Het uitstellen van het vaderschap heeft geleid tot een stijging van de gemiddelde leeftijd waarop mannen vader worden.

vader worden

Veranderingen in sociale normen

Daarnaast hebben veranderingen in sociale normen ook bijgedragen aan het uitstellen van het vaderschap. In het verleden werd van mannen verwacht dat ze op jongere leeftijd trouwden en kinderen kregen. Tegenwoordig worden mannen aangemoedigd om hun eigen pad te volgen en hun carrière en persoonlijke doelen na te streven. Daarna kunnen ze aan het ouderschap beginnen.

Biologische factoren

Het uitstellen van het vaderschap heeft enkele biologische gevolgen. Naarmate mannen ouder worden, neemt de vruchtbaarheid geleidelijk af en neemt het risico op genetische afwijkingen bij kinderen toe. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het concipiëren van een kind en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen bij de baby.

Emotionele aspecten

Het uitstellen van het vaderschap kan ook emotionele gevolgen hebben. Mannen die op latere leeftijd vader worden, kunnen zich bijvoorbeeld minder energiek voelen. Ze kunnen moeite hebben om het tempo bij te houden dat nodig is bij het opvoeden van jonge kinderen. Daarnaast kan het ook uitdagender zijn om een sterke band op te bouwen met een kind. Daarnaast kan het kind mogelijk al vroeg zijn, haar of hen vader verliezen.

De toekomst van het vaderschap

Het uitstellen van het vaderschap heeft ook geleid tot een verandering in de manier waarop mannen het vaderschap benaderen. Veel mannen die later vader worden, hebben vaak bewust gekozen voor deze stap. Ze hebben meer tijd gehad om na te denken over het ouderschap en zijn mogelijk beter voorbereid om de uitdagingen aan te gaan die het met zich meebrengt.

vader worden

Verhoogde steun voor oudere vaders

Met de stijging van de leeftijd van vader worden, groeit ook de erkenning en ondersteuning voor oudere vaders. Er zijn steeds meer middelen beschikbaar, zoals ondersteuningsgroepen en vaderschapsprogramma's, die mannen helpen bij de overgang naar het vaderschap op latere leeftijd. Wel is er wellicht de realisatie binnen dat er grenzen zijn aan op steeds oudere leeftijd vader worden. Die grens lijkt nu dus bereikt.

Lees ook:  De bibliotheek is meer dan alleen een plek voor boeken

Giel Beelen

We zouden dus kunnen stellen dat Giel Beelen met zijn late vaderschap alweer ontzettend ouderwets is. Alleen dat zou wel erg stigmatiserend zijn. Het is ook nog eens leven en laten leven en we hopen dat het kind nog lang van zijn vader mag genieten. Voor nu is Giel eerst nog aan het genieten van de wereldreis met zijn vriendin, maar voor de baby komt, zij zij terug in Nederland.

Conclusie

Hoewel de trend van het uitstellen van het vaderschap lang niet geheel is uitgevlakt, zijn er zowel biologische als emotionele gevolgen om rekening mee te houden. Het is belangrijk dat mannen die ervoor kiezen om op latere leeftijd vader te worden zich bewust zijn van deze gevolgen. Plus dat ze de nodige stappen ondernemen om hun kinderen een gezonde en ondersteunende omgeving te bieden. Het is ook essentieel dat er voldoende steun en middelen beschikbaar zijn voor oudere vaders. Deze kunnen hen helpen bij de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt.

Zijn vaders slechter af bij een vechtscheiding dan moeders? Lees het hier.

Recent

Evolutie van de game-console

Frenkie de Jong buitenspel. Hoe nu verder met Oranje en Barcelona?

Voordelen van Realworks website voor makelaars

Het vermogen van Yvonne Coldeweijer: wat verdient de roddelkoningin?

Tips voor het renoveren van je woning

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings