Mensen met een eigenhuis houden meer geld over

22/12/2020
421
vloer te laten egaliseren

Het CBS meldt dat: “vermogens van huishoudens leveren steeds meer inkomen op”. Daarmee wordt bedoeld dat het hebben van bijvoorbeeld een eigenwoning meer geld oplevert dan dat het eerst opleverde. Het CBS kiest ervoor om de cijfers van 2019 te vergelijken met die van het jaar 2011. Daaruit blijkt dat er in 2011 sprake was van 2% als inkomen uit vermogen. In 2019 was dit ruim verdubbeld tot 5%. Mensen met een eigenhuis houden dus meer geld over.

De stijging in 2019

Waar het standaard bruto-inkomen van de meeste mensen bestaat uit werk, pensioenen, uitkeringen, toeslagen en inkomen uit vermogen. De stijging in 2019 is grotendeels te wijten aan de stijging van de inkomsten uit de eigenwoning. Dit is vaak te wijten aan de daling van de rente op de hypotheken. Deze rente is de afgelopen jaren flink gezakt waardoor veel mensen geld overhouden. Dit geld wat dan overblijft wordt dan dus gegeven als inkomen uit vermogen.

Twee oorzaken

Er zijn twee belangrijke redenen die de basis leggen voor deze voorruitgang. Ter verduidelijking: we hebben hier te maken met inkomsten die men heeft vanuit de woning. Aan de andere kant hebben we de rentekosten van de woning. Als eerste zien we dat de huizenprijzen al jaren stijgen. Ook nu in tijden van corona stijgen deze gewoon door. Eigenlijk was de verwachting dat dit nu wel tot een halt zou komen. Toch stijgen de prijzen weer door. Dit zorgt ervoor dat mensen hun huis voor een hogere prijs kunnen verkopen.

Oorzaak twee lagere rente

Daarnaast zien we dat aan de andere kant zoals al eerder aangegeven de rente daalt. Hierbij gaat het dan om de rente die betaald moet worden voor de hypothecaire lening. Deze rentes dalen net als de huizenprijzen ook al jaren. In 2011 had men nog ruim 6 miljard meer kwijt was aan de rentes dan men aan inkomsten had. In 2019 zien we dan dat er een totale verschuiving heeft plaatsgevonden. Zo zien we nu juist dat er 9 miljard euro meer aan inkomsten is dan dat er rente moet worden betaald. Dit is dus een verschil van 15 miljard euro wat mensen er op voorruit zijn gegaan in deze periode tussen 2011 en 2019.

De lage spaarrente is ook een factor

Een belangrijke andere factor is dat spaargeld bijna niets meer oplevert. De spaarrentes bij de banken is nagenoeg 0%. Voor de hogere bedragen geldt zelfs dat er geld betaald moet worden om geld op een rekening te zetten. Mensen gaan dan dus kijken naar alternatieven. Door bijvoorbeeld te investeren in je eigenhuis zorg je ervoor dat je toch een soort van rente op geld kunt krijgen. Door bijvoorbeeld je vloer te laten egaliseren of een overkapping te laten maken verhoog je de waarde van je huis. Bij de verkoop van je huis krijg je dan meer geld terug als de huizenprijzen nog zo blijven stijgen zoals ze nu doen. Dit betekent dat een investering in je huis een investering in de toekomst is. Mensen met een eigenhuis houden dus uiteindelijk meer geld over.

Lees ook:  De top 10 mooiste voetbalspeelsters

Mensen met een eigenhuis houden meer geld over

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings