Moeten wij bang zijn voor Rusland?

08/03/2022
415
Bang zijn voor Rusland

Zo’n twee weken geleden begon de invasie van Rusland in Ukraine. Sinds die tijd hebben we bijgeleerd dat Rusland beweert dat deze invasie rechtvaardig is, veelvuldig propaganda aan het verspreiden is in eigen land en buitenland, en makkelijk tot oorlog in staat is. Andere landen kunnen zich niet zomaar officieel met de oorlog bemoeien omdat een Derde Wereldoorlog op het spel staat, maar indirecte bemoeienis gebeurd toch. Zo worden er wapens geleverd aan Ukraine, want men wilt Rusland niet zien winnen. Moeten wij bang zijn voor een oorlog met Rusland en hoe zit het met bijvoorbeeld nucleaire wapens?

Niemand wilt de wereld kapot

We moeten erin geloven dat niemand, maar dan ook echt niemand, een nucleaire oorlog wilt. De enige reden waarom elk land nog nucleaire wapens heeft is om een ander land af te schrikken en die van hun niet te gebruiken. Alles wat nucleair is, is zó destructief, dat wens je jouw ergste vijand nog niet toe. Het enige dat we op dit moment nog niet in de berekening mee kunnen nemen is Putin zijn mentale gesteldheid en hoeveel Russen achter hem staan. De geïndoctrineerde Rus denkt op het moment dat de oorlog volledig rechtvaardig is, terwijl een ander gedeelte juist alles op alles wilt zetten om te voorkomen dat het verder gaat. Zeker nu de groothandels eindelijk herstel zien.

Landje pesten

Rusland wordt al lange tijd als een agressor neergezet, maar ook als een gevaar. Denk maar eens aan de hoeveelheid films en computerspellen waar Rusland de slechterik is. In zekere zin verbaasd het ondertussen dan ook niemand meer dat uitgerekend dit het land is dat oorlog rond Europa is begonnen. Dit sentiment probeert Europa over te brengen naar de gewone Russische burger. Het lijkt erop dat de rest van de wereld er juist op rekent dat de onrust in Rusland groeit en men zich tegen hun eigen president gaat keren. Dit willen ze vooral bereiken door middel van sancties. Omdat de gewone burger in Rusland ook hard wordt getroffen door sancties, zijn ze sneller ontevreden met de mogelijkheden die de regering kan bieden.

Angst voor Rusland

Do not poke the bear is een prachtig Engels gezegde. Laat de beer met rust anders maak je hem boos. We moeten enerzijds wel reageren op zo’n ongeoorloofde aanval vanuit Rusland, maar anderzijds maken we ons al massaal een gezamenlijke vijand van Rusland. Wat sterk in ons voordeel werkt is dat we met de NATO landen sterker zijn. Waar wij in welvaart hebben kunnen trainen en samenwerken, is Rusland enigszins achtergebleven sinds de Koude Oorlog. Wat Putin zijn mentale gesteldheid ook mag zijn, hij is strategisch gezien niet zo gek dat die zich tegen de hele wereld keert. Dus moeten we angst hebben? Het is misschien verstandig om de hele situatie serieus op te vatten. Maar de kans van een volledige Derde Wereldoorlog is op dit moment niet gigantisch groot.

Noodpakket

Wil je toch op alles voorbereid zijn, zorg dan dat je iets van essentiële spullen in huis of in de auto hebt staan. Een noodpakket heeft alles wat je nodig hebt, van een paar dagen aan rantsoenen tot EHBO-spullen. Voor elke situatie kan het dan ook geen kwaad om een noodpakket in huis te hebben en wat kleding aan de kant te houden waarbij je rekening houdt met weersomstandigheden.

Lees ook:  Goed nieuws om de week lekker mee te beginnen

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings