Kleinere planten in plaats van een nieuwe schutting

06/04/2023
182
nederlanders kiezen voor kleine planten en houten schuttingen

Deze lente worden Nederlanders geconfronteerd met hogere prijzen voor planten, als gevolg van een winter met hogere energie- en personeelskosten. Nederlanders kiezen daarom voor kleinere en goedkopere kamerplanten. Ook de herinrichting van de tuin blijft dit jaar uit, waarbij de verkoop van tegels, blokhutten en hout beton schuttingen vroeg in het seizoen een stuk lager zijn dan in voorgaande jaren.

Nederlanders kiezen voor kleinere planten

In het tuincentrum is duidelijk te zien dat de planten kleiner zijn dan normaal. Dit komt doordat kwekers gedeeltelijk zijn gestopt met de teelt van orchideeën, vanwege de hoge energiekosten die nodig zijn om deze planten te kweken. Ook hebben kwekers de verwarming in de koude kamers een graad lager gezet, waardoor planten kleiner blijven. In de tuincentra is extra geïsoleerd en zijn koude en warme zones aangelegd. Hierdoor hebben consumenten de afgelopen maanden 25 tot 30 procent gas kunnen besparen.

Ook planten thuis zijn nog te redden

Ook bij plantenliefhebbers thuis is de verwarming afgelopen winter omlaag gegaan. Dit betekent dat planten het iets moeilijker hebben gehad en dat er wat vaker stervende bladeren zijn. Desondanks adviseert Intratuin-directeur Peter Paul Kleinbussink om de planten niet weg te gooien, maar ze te snoeien en nieuwe potgrond te geven. Deze extra liefde zorgt ervoor dat de planten dit jaar verder kunnen groeien.

Nederlanders kiezen voor kleinere planten

Naast de hogere prijzen voor planten, moeten consumenten in deze tijden van hoge inflatie zuinig aan doen. Daarom kopen zij nog steeds veel groen, maar dan in de vorm van kleinere kamerplanten. Kleinbussink benadrukt dat deze kleinere planten vanzelf groter worden.

In plaats van het omgooien van de tuin, kiezen Nederlanders er dit jaar voor om hun tuin gedeeltelijk te beplanten met groente- en fruitplanten. Bessen, frambozen, kruiden en courgettes zijn populair. Ook is er een run op regentonnen, vanwege de droogte van de afgelopen jaren.

Geen nieuwe schutting

Hoewel Nederlanders niet bezuinigen op groen voor buiten, lijkt het er wel op dat zij dit jaar afzien van het plaatsen van nieuwe hout beton schuttingen. Dit komt waarschijnlijk door de hogere kosten van planten en de algemene economische situatie. Nederlanders kiezen er dus voor om hun bestaande schutting te behouden en te vergroenen met kleinere planten en groente- en fruitplanten.

Lees ook:  Rente stijging op leningen maken verbouwingen moeilijk

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings