Rente stijging op leningen maken verbouwingen moeilijk

17/03/2023
159
Rente stijging nederland

De kosten van verbouwleningen zijn de afgelopen maanden gestegen als gevolg van de stijgende rentetarieven en inflatie. Veel consumenten die hun huis willen renoveren, hebben nu te maken met hogere maandelijkse betalingen en extra rentekosten. Volgens experts zal deze rente stijging wel even duren.

Volgens de recente gegevens van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn de rentetarieven voor verbouwleningen gestegen met bijna 0,5 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging komt voornamelijk door de stijgende inflatie en de verhoogde vraag naar verbouwleningen.

Vraag naar leningen gestegen

De verhoogde vraag naar verbouwleningen wordt versterkt door de toename van het aantal mensen dat vanwege de COVID-19 pandemie thuiswerkt en meer tijd in huis doorbrengt. Consumenten willen graag hun leefruimte uitbreiden of hun huis renoveren om aan de veranderende behoeften te voldoen. Bovendien hebben veel mensen nu meer geld beschikbaar door de lage rentetarieven en overheidssteun, waardoor ze bereid zijn om te investeren in hun huis.

Hoewel de stijgende rentetarieven en inflatie een uitdaging vormen voor consumenten die hun huis willen renoveren, zijn er nog steeds veel leningopties beschikbaar. Consumenten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een vaste rente, zodat ze weten wat hun maandelijkse betalingen zullen zijn. Ook kunnen ze hun kredietwaardigheid verbeteren om in aanmerking te komen voor lagere rentetarieven.

Hoe ga je om met de rente stijging?

Om de kosten van verbouwleningen te beperken, is het belangrijk dat consumenten goed onderzoek doen voordat ze een lening afsluiten. Ze moeten de verschillende opties vergelijken en rekening houden met alle kosten, inclusief de rente, de afsluitkosten en eventuele boetes voor vervroegde aflossing. Door deze zaken zorgvuldig te overwegen, kunnen consumenten een lening vinden die past bij hun financiële situatie en hun renovatiebehoeften.

De toekomst van de rente verhogingen is nog onzeker. Gisteren daalde de Zwitserse bank Credit Suisse hard op de beurs. Een paar dagen ervoor was de Silicon Valley Bank ook failliet verklaard. Dit faillissement heeft voor onrust in de rest van de wereld veroorzaakt. We kunnen er wel vanuit gaan dat de rente blijft stijgen zolang de inflatie de overhand heeft. Zit jij in een situatie dat je een lening wilt afsluiten voor een verbouwing? Ga dan goed na of de rente vast is en of je de natuurstenen vloer niet wilt uitstellen tot na de crisis.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws en ontwikkelingen in binnen en buitenland? Volg dan zeker Nieuwsbeest. Bekijk ook het laatste nieuws over de bezuinigingen op de auto binnen de Nederlandse gezinnen.

Lees ook:  Hoe bescherm je je huis tegen hevige regen?

Recent

De ultieme roadtrip routes in Nederland

Steeds meer mensen hebben schulden bij bekenden

Eikenprocessierups, vermoedelijk weinig overlast dit jaar!

Eiffeltoren gesloten vanwege staking

Digitale weerbaarheid van Uber op de proef gesteld

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings