Pasen en lentedagen voor je hond

22/03/2023
159
hond lente

Eieren horen gewoon bij Pasen en ze symboliseren het begin van de lente. Maar voor je hond is niet elk ei een feest en de lente komt met mogelijke ongemakken. Daarom hier enkele tips om jullie fijne dagen te bezorgen.

Eigeel voor een glanzende vacht

Als je wat eieren uitblaast voor je paasdecoratie, denk dan aan je harige vriend. Voor honden is een rauw ei een heel bijzondere traktatie. En het is nog gezond ook: rauwe eidooier voorziet je huisdieren van veel biotine en zorgt zo voor een mooie en gezonde vacht. Het eigeel kun je geven als traktatie tussen de maaltijden door of gewoon toevoegen aan het dagelijkse voer. Belangrijk: zorg ervoor dat je niet te vaak rauw ei voert en dat het absoluut vers is - anders is er kans op salmonellavergiftiging! Toch spannend om een rauw ei te geven, maar je wil wel een glanzende vacht behalen met voer? Dan is bijvoorbeeld WOOOF zalmolie een zeer gezond en lekker alternatief voor over de brokken.

Chocolade-eitjes

Chocolade beschadigt niet alleen het gebit (dit geldt zowel voor honden als voor mensen), maar veroorzaakt ook spijsverteringsproblemen en obesitas.

De cacao in chocolade bevat ook het werkzame bestanddeel theobromine, dat gevaarlijk is voor honden en kan leiden tot ernstige vergiftiging. De dodelijke dosis is 300 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Je moet er rekening mee houden dat pure chocolade een nog hoger theobrominegehalte heeft. Heeft je hond grote hoeveelheden chocolade verslonden? Bel onmiddellijk je dierenarts.

Vaarwel winterbont, hallo zomervacht

Een dikke vacht houdt je viervoeter warm in de winter - dat is logisch. Maar als de temperaturen stijgen, is het nog belangrijker dat honden ook warmte kunnen afgeven. En hoe korter de vacht, hoe beter dit werkt. Daarom wordt het inkorten van de vacht van de hond in de zomer sterk aanbevolen. Vooral nu, in de overgangsperiode van winter- naar zomervacht, moet je je hond extra vaak borstelen. Vergeet niet je hond na een wandeling altijd te controleren op teken.

Insectenbeten

De lente is ook de tijd van de insecten: Bijen en andere insecten zijn vaker te zien en worden ook door elke hond opgemerkt. Als bijen, wespen of hommels zich bedreigd voelen, kunnen ze steken. Bij hun steek komt een gif vrij dat pijnlijke zwellingen en ontstekingen kan veroorzaken. Trek de angel dus zo snel mogelijk uit, zodat er zo min mogelijk gif in het lichaam komt. De beste manier om dit te doen is met een pincet. Daarna moet de prikplaats gekoeld worden met een natte, koude doek. Dit helpt de zwelling zo laag mogelijk te houden en verlicht de pijn. Het kan gevaarlijk zijn als honden in een allergische shock raken of een insect inslikken. Alleen ijs zal hier snelle verlichting geven. Raadpleeg daarna zeker een dierenarts.

Meer lezen op Nieuwsbeest over dieren? Lees hier het artikel over de belangrijkste dieren op aarde.

Lees ook:  4 redenen om koffie te drinken

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings