Tweedehands Saab 900 Classic kopen? Dit is waar je op moet letten

08/10/2021
362
tweedehands Saab 900 Classic

Tweedehands Saab 900 Classic kopen? De Saab 900 Classis is een auto met een uniek karakter, een herkenbaar geluid en veilige rijeigenschappen. Vergeleken met andere auto’s uit dezelfde periode steekt een Saab 900 degelijk in elkaar, maar dat wil niet zeggen dat ze immuun zijn voor roest of defecten. Op Marktplaats vind je altijd wel tien tot twintig klassieke Saab 900s. De populairste en duurste modellen zijn de turbomodellen en de cabrioletten. Met deze tips weet je waar je op moet letten.

Roest

Bekende plekken waar het roest zijn de voorste as doorgangen. Ook de schokdemperbevestigingen achter zijn berucht. De spatbordranden roesten snel en de motorkap en de portieren zijn wat gemakkelijker om te bekijken. Aan boord van een 900 zit een doorhangende hemelbekleding. Let hierbij op in de bovenzijde van het dashboard. Scheurvrije panelen worden zeldzamer en prijziger. Defecte ruitbedieningsmotoren komen vaak voor. Bij een 900 cabriolet verdienen de kap, het elektrische kapmechanisme en de afdichtrubbers extra aandacht. Bij een muffe geur of veel vocht is er waarschijnlijk lekkage. De reparatie en vervanging van een cabrio dak is ook erg kostbaar.

Robuuste Saab-motoren

De motoren van de 900 zijn inmiddels 28 tot 43 jaar oud. De staat van onderhoud is daarbij bepalend voor de technische betrouwbaarheid van een Saab. De motorolie moet goed zijn. Als de distributieketting minutenlang na de koude start blijft rammelen, is hij aan vervanging toe. Let ook op olielekkage bij de turbo, dit is te herkennen aan een blauwe uitlaatwalm. De stuurbekrachtiging mag niet te veel bijgeluiden maken en moet ook bij een koude motor zonder haperingen werken. Controleer ook het stuurhuis op eventuele lekkage en check het peil van de bekrachtigingsvloeistof.

Onderdelen voor de 900 worden schaars

Tweedehands Saab 900 Classic kopen? Alle carrosserie onderdelen van de 900, zoals lampen, bumpers en plaatwerk, beginnen schaars te worden. Diverse technische onderdelen zijn nieuw verkrijgbaar, maar er bestaat veel imitatiemateriaal van slechte kwaliteit. Gelukkig zijn er in Nederland en Duitsland goede specialisten die zowel nieuwe als gebruikte onderdelen verkopen.

Bekijk ook de dikkste auto's van Nederlandse influencers.

Lees ook:  De betaalbare elektrische auto’s van 2021

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings