Veelbelovende innovatie voor vergroening van de chemische industrie

18/11/2021
282
zonnepanelen geleen

Om de opwarming van de aarde niet te ver te laten oplopen, zijn er op Europees niveau milieuafspraken gemaakt in het akkoord van Parijs. Het belangrijkste doel binnen dit akkoord is om de CO2-uitstoot in de toekomst zoveel mogelijk te verminderen. In vergelijking met 1990 moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 verminderd zijn met 49% en in 2050 met 95%. Ook de petrochemische industrie zal een steentje moeten bijdragen om deze doelen te behalen. Hoe kunnen we er binnen deze industrie voor zorgen dat het gebruik van fossiele brandstoffen en de C02-uitstoot fors minder wordt? Arnold Stokking, directeur van kenniscentrum Brightsite, introduceert een veelbelovende innovatie die hierbij kan helpen, namelijk plasma als hittebron.

De vlam die niet brandt

Plasmatechnologie is een technologie die het beste omschreven kan worden als een vlam die niet brandt. Tijdens de productie van kunststof en andere petrochemische producten wordt er gewerkt met hoge temperaturen, vaak met behulp van gasvlammen. Om het verbranden van enorme gashoeveelheden in de toekomst te voorkomen, is de plasmatechnologie uitgevonden. Bij plasmatechnologie wordt de vlam niet gevoed door een fossiele brandstof, maar door elektriciteit. Een van de grootste voordelen van deze technologie is dat er vlammen van hoge temperatuur gemaakt kunnen worden zonder dat er hierbij CO vrijkomt. In tegenstelling tot gasvlammen, branden deze vlammen namelijk niet.

Toekomstvisie

Volgens Stokking is het potentieel van plasmatechnologie enorm. Er worden belangrijke doorbraken in duurzaamheid verwacht bij de productie van kunststoffen. Bovendien kan er met behulp van deze technologie (en tal van andere toepassingen) schone waterstof gemaakt worden. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel goed, maar er zit wel nog een kleine kink in de kabel. Het kost chemiefabrieken namelijk meer om elektriciteit te gebruiken dan gas en olie. Het grote voordeel van plasmatechnologie is echter dat de verhitting heel gericht en gecontroleerd gestuurd kan sturen, wat een hoop energie bespaart en zorgt voor efficiënter werken.

Wat kan ik doen?

Terwijl er in de chemische industrie hard gewerkt wordt om met creatieve oplossingen te komen, zijn er natuurlijk ook een aantal dingen die jij kan doen om de opwarming van de aarde te beteugelen. Kies er bijvoorbeeld voor om minder vlees te eten (en meer planten). 15 procent van de uitgestoten broeikasgassen is namelijk terug te voeren op veeteelt. Ook is het slim om over te stappen op groene energie. Zonne-energie is een schone energiebron die nooit opraakt. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen uit Geleen en bespaar ook nog eens geld op de lange termijn. Ook kun je ervoor kiezen om je reispatroon te vergroenen. Uitlaatgassen zijn een belangrijke oorzaak van die vervuiling. Dit hoeft niet zo te blijven. Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en vormen zo een goed alternatief voor benzineauto’s. Het zou helemaal goed zijn voor het klimaat als je vaker met de fiets of te voet op pad gaat. Alleen samen kunnen we voor een betere wereld zorgen.

Lees ook:  Wat is het nut van reviews?

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings