Vernieuwing centrum van Schalwijk: waar staan we nu?

14/01/2023
170
verhuisbedrijf Haarlem

Voor het creëren van een nieuw en levendig stadshart in het centrum van Schalwijk (Haarlem) is er onder andere besloten tot het verbouwen en vernieuwen van het winkelcentrum. Tijdens de verbouwing, die in de afgelopen jaren al van start is gegaan, is het voor bezoekers mogelijk gebleven om boodschappen te blijven doen. Maar hoe staat het nu met de vernieuwingen van het centrum?

Het nieuwe winkelcentrum

Hoewel de vernieuwing van het centrum van Schalwijk nog lang niet afgerond is, beginnen de gevolgen van de verbouwingen al duidelijk zichtbaar te worden. Zo trekken met name de winkels aan de Casablancastraat en de nieuwe bioscoop al bezoekers. Daarnaast heeft de gemeente ook al heel wat nieuwe bewoners mogen laten intrekken, met name in het gebouw het Californiëplein, waar maar liefst 156 nieuwe woningen zijn gecreëerd. Naast de 156 reguliere appartementen zijn er in het complex ook 36 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking gerealiseerd. Ook zijn de parkeergarage en de openbare ruimte die zich bij het gebouw bevinden al in gebruik genomen. 

Strijd tegen het woningtekort

Net als op veel plekken in Nederland is er ook in Haarlem sprake van een woningtekort. Met name door het bouwen van nieuwe woningen in Schalwijk wil de gemeente hier een oplossing voor creëren. Maar wacht nog maar even met het regelen van een verhuisbedrijf in Haarlem; het plan voor het bijbouwen van de 10.000 woningen kan nog tot zeker 2030 duren. Met name door het vernieuwen van de omgeving en het toevoegen van winkels, restaurants en bioscopen wil de gemeente de woonomgeving levendiger maken voor Haarlemse burgers.

De foodhal

Waar de inwoners van Haarlem momenteel nog moeten uitwijken naar het centrum van Haarlem voor het doen van boodschappen of een avondje uit eten, kunnen ze dit volgens de gemeente over een aantal jaar doen in de gloednieuwe foodhal in Schalwijk. In deze overdekte foodhal van zo’n 800m2 zullen verschillende kraampjes te vinden zijn waar je verse producten kunt kopen om thuis mee te koken. Daarnaast zijn er ook plannen voor horeca waar mensen ter plekke een hapje kunnen eten.

Bij het vernieuwen van het stadscentrum van Schalwijk zal het volgens de gemeente niet blijven. Ook voor de rest van de gemeente wordt er gewerkt aan een plan voor de herontwikkeling van het centrum. De gemeente hoop dit jaar van start te kunnen gaan met de participatie en inspraak rondom het creëren van een volledig vernieuwd stadsdeelcentrum in het gebied rondom de Europaweg in Schalwijk.

Lees ook:  De zwarte lijst van het CBR. Hoe kom je erop en wat merk je ervan?

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings