Valbeveiliging: Voorkom ongevallen op hoogte

01/05/2023
98
ongevallen op hoogte

Enkele weken geleden berichtten we al dat er jaarlijks nog steeds honderden ongevallen gebeuren in Nederland ten gevolge van werken op hoogte. Valbeveiliging is een belangrijke maatregel om te voorkomen dat je een val van grote hoogte maakt. Door de juiste uitrusting te dragen en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je veilig werkt op hoogte. Welke valbeveiliging kun je gebruiken om ongevallen op hoogte te voorkomen?

Vallijnen

Een vallijn is een band of een kabel die je bevestigt aan een veiligheidsharnas en aan een vast punt, zoals een boom, een dakrand of een steiger. Bij een val blokkeert de vallijn automatisch en voorkomt zo dat je verder naar beneden valt. Er zijn vallijnen op de markt die ook een ingebouwd dempingssysteem hebben. Dat vermindert de kracht van de val en voorkomt letsel.

Veiligheidsharnassen

Veiligheidsharnassen zijn een essentieel onderdeel als je veilig op hoogte wilt werken. Een goed passend harnas beschermt je tegen valpartijen en bijbehorende letsels. Bij Safety One Solutions vind je verschillende soorten veiligheidsharnassen, maar ze hebben allemaal een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo hebben ze verstelbare riemen om ervoor te zorgen dat het veiligheidsharnas comfortabel zit en goed past. Op de rug is er meestal een D-ring om het veiligheidskoord aan te bevestigen.

Het is van groot belang dat je het harnas draagt en bevestigt volgens de instructies van de fabrikant. Zo heb je de grootste kans om ongelukken te voorkomen.

Veiligheidshelmen

Veiligheidshelmen bieden bescherming tegen hoofdletsel, niet enkel bij een val op hoogte, maar ook bij vallende voorwerpen. Een van de belangrijkste componenten van een veiligheidshelm is de schokabsorberende voering, die de impact van een val en zo de kans op letsel vermindert.

Er zijn drie verschillende veiligheidshelmen verkrijgbaar:

  • Klimhelmen
  • Industriële helmen
  • Reddingshelmen

Regelmatige inspectie en onderhoud

Als je de juiste valbeveiliging hebt gekozen, is het van minstens even groot belang om dit materiaal regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Bij een vallijn controleer je de band of kabel op slijtage en dien je deze tijdig te vervangen. Voor een veiligheidsharnas is het belangrijk dat de D-ring niet beschadigd is en dat het veiligheidskoord goed vastzit. Ook veiligheidshelmen moet je controleren op beschadiging en slijtage. Veiligheid staat voorop bij werken op hoogte, aangezien het een gevaarlijke realiteit is.

Lees ook:  Kosso nieuwe mede-eigenaar van Massage Gun!

Recent

Transport is toegankelijker dan ooit

Met deze tips houd je de vacht van je kat gezond

Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering

Hoe kan het dat er steeds minder rijscholen zijn?

Ontdek de beste volgorde bij schoonmaken!

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings