Wereldwijde Windows crash legt afhankelijkheid van software bloot

06/08/2024
350
windows crach azerty

Op 22 juni werden we weer eens met de neus op de feiten gedrukt hoe afhankelijk we zijn van software, toen wereldwijd Windows computers massaal crashten.

Op die dag moeten mensen overal in Nederland, en in de rest van de wereld, geërgerd naar hun schermen hebben gestaard, zich afvragend: wat gaat hier mis? Het antwoord kwam al snel: Windows computers bleven wereldwijd vastlopen door een fout in de software van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Een recent vrijgegeven update zorgde ervoor dat getroffen computers zichzelf continu opnieuw opstartten, wat leidde tot veel frustratie en ongemak.

Het nieuws over deze wereldwijde computerstoring werd al snel breed opgepikt en verklaarde voor velen wat er aan de hand was. Op sociale media werd er druk over gediscussieerd. "Ah, dus dáárom ging mijn computer ineens uit zichzelf steeds weer aan," schreef iemand op Facebook, terwijl een ander zich afvroeg of het niet toch een "Gremlin in huis" was die de oorzaak van het probleem was.

Relaxte Reacties: "Gelukkig is Netflix niet gecrasht"

Hoewel een wereldwijde storing van dit formaat doorgaans paniek zou kunnen veroorzaken, bleven veel mensen opvallend ontspannen. Voor velen was het juist een "prima reden" om die dag "niks te hoeven doen voor werk". "Gelukkig is Netflix niet gecrasht," grapte een gebruiker.

De reacties liepen uiteen van humoristische opmerkingen tot pure opluchting. Terwijl computers onophoudelijk bleven opstarten, gebruikten sommige mensen de kans om klusjes in huis te doen die al lange tijd waren blijven liggen. "Ik heb eindelijk die was gedaan en de tuin netjes gemaakt, terwijl mijn computer zichzelf steeds opnieuw opstartte. Niemand die er iets van zei, dus ik heb er gewoon van genoten," schreef iemand anders. Deze reacties lieten zien hoe verschillend mensen omgaan met technologische tegenslagen.

Computers: onze marionetten of wij de hunne?

De wereldwijde storing bracht echter ook een dieperliggend gevoel van afhankelijkheid aan het licht. "Pas als iets niet werkt, besef je hoe hard je het nodig hebt," merkte iemand op in een online discussie. "We zijn totaal afhankelijk geworden van internet en technologie, en nu zijn wij niets meer dan marionetten van onze eigen creaties. Vandaag bepaalden onze computers of we konden werken, of niet."

De impact van de storing was groot en had zelfs gevolgen op andere belangrijke aspecten van het dagelijks leven. Zo werden er problemen gemeld op Schiphol, waar vluchten vertraging opliepen vanwege de storing. Ook in landen als Australië konden mensen in supermarkten niet betalen doordat de pinautomaten uitvielen. Deze gebeurtenissen benadrukten nogmaals hoe verweven technologie is met ons dagelijks leven en hoe afhankelijk we zijn geworden van systemen die we vaak voor lief nemen.

Herinneringen aan het offline tijdperk

Voor een groep mensen was de storing echter een moment van reflectie, een gelegenheid om terug te kijken naar een eenvoudiger tijdperk. Het kamp dat deze crash aangreep om het offline tijdperk te memoreren, waarin onafhankelijkheid zegevierde, was groot. "Lekker rustig, net als vroeger," klonk het veelvuldig in discussies. En ook: "Mooi, hè, de mens en een pen en papier. Die lopen niet vast."

Lees ook:  De meeste Nederlanders willen minder immigratie, wat te doen?

De herinneringen aan een tijd waarin technologie minder dominant was, brachten bij velen een gevoel van nostalgie naar boven. De storing gaf hen de kans om even terug te keren naar een tijd waarin werk en leven minder afhankelijk waren van de grillen van software.

Wantrouwen tegenover windows software-updates

Naast nostalgische reflecties bracht de storing ook de haat-liefdeverhouding aan het licht die mensen hebben met software-updates. Veel gebruikers gaven toe dat ze regelmatig meldingen voor updates wegklikken uit angst dat iets misgaat. "Hierom klik ik dus elke update weg," merkte iemand op, terwijl een ander toevoegde: "Ik klik daarom nooit blind op 'installeer'."

Het wantrouwen jegens updates bleek wijdverbreid en leidde tot veel herkenning onder gebruikers. "Ik weet nooit waar ik 'ja' tegen zeg, als ik een update doe," schreef een ander. Deze opmerking weerspiegelt de onzekerheid die velen voelen over wat een update precies doet en welke gevolgen die kan hebben. Voor sommigen bleek dit wantrouwen zelfs een zegen te zijn, zoals een gebruiker opmerkte: "Ik heb bij een oude computer de automatische updates uitgezet. Deze doet het nog steeds perfect."

Tijd voor verandering? Overstappen op nieuwe windows technologie

Voor degenen die ernstig door de storing werden getroffen, is het wellicht tijd om na te denken over een upgrade naar nieuwere technologie. Bijvoorbeeld, Azerty, een bekende leverancier van computerhardware, meldt een stijging in de vraag naar nieuwe computers en laptops in de dagen na de storing. Veel mensen zien nu in dat het misschien tijd is om hun verouderde systemen te vervangen door nieuwere modellen die beter zijn uitgerust om met dergelijke problemen om te gaan.

De wereldwijde Windows crash van 22 juni heeft niet alleen laten zien hoe afhankelijk we zijn van technologie, maar ook hoe kwetsbaar deze afhankelijkheid ons maakt. Terwijl sommige mensen de kans aangrepen om even terug te keren naar een eenvoudiger, offline tijdperk, beseffen anderen nu pas hoe essentieel het is om hun systemen up-to-date te houden. Of het nu gaat om het vermijden van updates, het nemen van risico's of het volledig negeren van technologische ontwikkelingen, één ding is duidelijk: in de digitale wereld van vandaag kan zelfs een klein foutje grote gevolgen hebben.

Nu de rook van deze gebeurtenis langzaam optrekt, blijft er een belangrijke vraag hangen: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in de toekomst niet opnieuw worden overvallen door dergelijke storingen? De antwoorden zullen waarschijnlijk variëren van persoon tot persoon, maar één ding is zeker: de storing heeft ons allemaal even stil laten staan bij de rol van technologie in ons leven en de verantwoordelijkheid die we dragen om die technologie op de juiste manier te beheren.

Recent

Horecatrends van 2025: wat verandert er?

Economische prognose voor Nederland in 2025

Veiligheidsrichtlijnen bij het werken met hogedrukslangen

De vergoeding van fysiotherapie in Nederland: wat verandert er precies in 2025?

De impact van digitale publicatie op traditioneel printen

© Nieuwsbeest - 2025
Made with
Web Wings