Zeer warm: lente in februari 2021

22/02/2021
283
Warm

Gisteren werd de warmste temperatuur gemeten in Eindhoven en Woensdrecht. Het was daar 17,2 graden. Nog nooit eerder werd zo’n warme temperatuur gemeten in Nederland op 21 februari. Het oude record is van 1949, toen was het 17,1 graden in Buchten (Limburg). Uiteindelijk werd het in Eindhoven 18,5 graden gisteren. Dit warme weer blijft nog een week aanhouden en daarna zal er wat meer bewolking komen met hier en daar wat regen.

 

De natuur in vanwege de warmte

Het lijkt door deze warme temperaturen wel lente in Nederland. Dit warme weer heeft te maken met de uitzonderlijke zachte lucht die vanuit Spanje wordt aangevoerd. Hierdoor schiet het kwik omhoog en de zon maakt het nog warmer. Dat te bedenken dat het vorige week nog ongeveer 30 graden kouder was. Door dit lekkere weer gingen veel mensen de natuur in. In Rotterdam werd het in Kralingse Bos zo druk dat de wegen werden afgesloten. Desalniettemin hebben jongeren toch een feestje gevierd in het Vondelpark in Amsterdam. Deze is vanwege de coronamaatregelingen door de politie beëindigd.

 

2019 ook zo warm

Twee jaar geleden werd het rond deze tijd van het jaar ook zo uitzonderlijk zacht en het weer van 2021 lijkt dan ook op het weer van 2019. Zo werd het in 2019 op 27 februari in het Limburgse Arcen maar liefst 20,5 graden. In geen enkele winter werd zo’n hoge temperatuur gemeten. Het lekkere weer houdt de komende week nog aan. De temperatuur kan oplopen tot ongeveer 20 graden. Mocht het 20 graden worden op een officieel meetstation in Nederland, dan zou dit ook een vroegterecord betekenen. In 1990 was de vroegste warme dag ooit op 24 februari.

 

Warmterecords vanwege klimaatverandering

In 2020 werden er in De Bilt maar liefst dertien datum-warmterecords gemeten. Er werd geen enkel kouderecord gemeten. 79 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Wel kwam het op 14 en 15 mei tot een record voor de minimumtemperatuur. In 2019 telde De Bilt veertien warmterecords en slechts één kouderecord. Deze cijfers, meer warmterecords dan kouderecords, komen door de opwarming van het klimaat. Zonder deze opwarming zouden de verhoudingen tussen de warmterecords en kouderecords gelijk zijn.

Lees ook:  Goed nieuws om de week lekker mee te beginnen

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings