Steeds meer mensen hebben schulden bij bekenden

27/02/2024
87
schulden bij bekenden familiemediation

Er zijn steeds meer Nederlanders die schulden hebben bij bekenden zoasl bij vrienden en familie. Het schrijnende aan het hele verhaal is dat steeds vaker gaat om basisbehoeftes. Denk hierbij dan aan bijvoorbeeld de huur betalen, de boodschappen of een behandeling van een arts of tandarts. Dit zorgt voor meer stress en spanningen. Zowel bij de gever als de ontvanger.

Situatie

De situatieschets komt voort uit onderzoek, mede op verzoek van het Nationaal Zakat Fonds (NZF) en is gedaan en gefinancieerd door de overheid. Het gaat volgens het NZF om duizenden mensen die gedwongen informele schulden hebben, om het hoofd boven water te houden. Puur voor basisvoorzieningen.

Het leidt tot nare situaties, familiebanden die onder druk komen te staan, omdat diegene die schuld heeft bij de ander niet kan terugbetalen. Het zorgt voor ongelijkheid in relaties die vaak onbesproken blijven, maar wel onderhuids spelen en die niet positief doorwerken op de onderlinge relatie. Er komt van alles uit voort, ruzie, intimidatie en bedreigingen... Het leidt voor beide partijen tot stress, en diverse mentale en lichamelijke klachten.

De overheid kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van mensen die geld lenen bij bekenden om te overleven. Hier zijn enkele stappen die de overheid kan nemen om deze situatie aan te pakken:

Wat kan de overheid doen?

Het opzetten van noodfondsen en sociale voorzieningen kan mensen helpen die zich in financiële noodsituaties bevinden, zoals het verlenen van subsidies voor basisbehoeften zoals voedsel, huisvesting en medische zorg. Door deze vangnetten te bieden, kunnen mensen worden geholpen om financiële crises te boven te komen zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot leningen bij bekenden.

De overheid kan regelgeving implementeren om consumenten te beschermen tegen misbruik of uitbuiting bij het lenen van geld bij bekenden. Dit kan onder meer het vaststellen van maximale rentetarieven, het verplicht stellen van schriftelijke overeenkomsten en het bieden van juridische hulp aan consumenten in geval van geschillen omvatten.

De overheid kan programma's opzetten om mensen te helpen bij het aflossen van hun schulden, inclusief leningen bij bekenden. Dit kan bijvoorbeeld subsidies omvatten voor schuldhulpverlening, financiële coaching en belastingvoordelen voor mensen die actief werken aan het aflossen van hun schulden.

Daarnaast kan de overheid alsnog alles oppakken wat is blijven liggen voor burgers die in de problemen zitten door een nalatige afhandeling bij gaswinning in Groningen en de toeslagen affaire. Het is dramatisch wat hier nog steeds ligt aan open zaken die complete familiedrama's tot gevolg hebben gehad en vaak nog steeds hebben.

Door deze maatregelen te implementeren, kan de overheid mensen die geld lenen bij bekenden om te overleven effectief ondersteunen en hen helpen om financiële stabiliteit en welzijn op lange termijn te bereiken. Zolang iets nog tussen wal en schip valt kan familiemediation bijdragen aan een betere relatie, ondanks ruzie over geld.

Wat kun je als uitlener doen met de schulden?

Een uitgangspunt bij geld lenen kan zijn dat je het uitleent met de gedachte dat het niet misschien niet meer terugkomt. Voel je dan pijn? Dan is het wellicht verstandig dat je het geld niet uitleent. Uiteindelijk zijn wij de maatschappij.

Lees ook:  Lening voor medische kosten en meubels minder duur

Dat wil niet zeggen dat diegene die schulden maakt een vrijbrief heeft om er dan maar geen moeite in te steken om het terug te betalen. Het is ook belangrijk om te kijken hoe je terug kunt betalen, misschien meer kunt verdienen, etc. Op deze manier geef je elkaar vertrouwen.

Waarom lenen mensen geld van bekenden?

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om geld te lenen van bekenden is de eenvoud en toegankelijkheid ervan. In vergelijking met traditionele leningen van banken of financiële instellingen is het lenen van geld bij vrienden of familie vaak veel gemakkelijker en sneller. Er zijn geen uitgebreide aanvraagprocedures of kredietcontroles vereist, waardoor mensen snel toegang kunnen krijgen tot de benodigde financiële middelen.

Een ander aantrekkelijk aspect van lenen bij bekenden is dat er meestal geen rente of strenge voorwaarden aan verbonden zijn. In tegenstelling tot leningen van banken, waarbij rente moet worden betaald en er vaak strenge terugbetalingsvoorwaarden gelden, kunnen mensen bij bekenden vaak lenen zonder zich zorgen te maken over extra kosten of strikte deadlines voor terugbetaling.

Nadelen van schulden bij bekenden

Hoewel lenen bij bekenden op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, kunnen er aanzienlijke gevolgen zijn voor zowel de lener als de geldgever.

Een van de meest voor de hand liggende gevolgen van lenen bij bekenden is dus het potentieel voor conflicten en spanningen in persoonlijke relaties. Geld lenen en terugbetalen kan leiden tot misverstanden, ressentiment en zelfs het einde van vriendschappen of familiebanden als de zaken niet goed worden afgehandeld.

Voor de lener kan het lenen van geld bij bekenden ook leiden tot emotionele stress en schaamte. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat men financiële hulp nodig heeft, en de angst voor veroordeling of afwijzing kan leiden tot gevoelens van schaamte en zelftwijfel.

Aan de andere kant kan het uitlenen van geld aan vrienden of familie ook financiële problemen veroorzaken voor de geldgever. Als het geleende bedrag niet op tijd wordt terugbetaald, kan dit leiden tot financiële spanningen en zelfs tot problemen zoals het niet kunnen voldoen aan rekeningen of het missen van andere financiële verplichtingen.

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings