Het verminderen van schermtijd voor kinderen

Read Time:1 Minute, 37 Second
Het verminderen van schermtijd voor kinderen

Het is voor ouders met jonge kinderen gemakkelijk om een kind de tablet in haar handen duwen of voor de tv te plaatsen. Zo zijn ze stil en hoef je ze even niet te vermaken. Dat een kind opvoeden vermoeiend is algemeen bekend wat er worden nog altijd veel oppaswerkers gezocht.

Als je deze dagelijkse momenten bij elkaar optelt tikken het aantal schermuren snel aan. Zeker omdat een baby eigenlijk maar een schermtijd van 5 minuten zou mogen hebben. Deze schermuren hebben meer invloed op de ontwikkeling van je kleine kind dan je zou denken. Maar wat voor een invloed heeft het dan? Daar lees je alles over in deze blog!

Slecht voor de ontwikkeling?

Dat veel schermtijd invloed heeft op de ontwikkeling van een kind heeft te maken met de hersenen. In het eerste jaar worden de hersenverbindingen gemaakt in de lagere hersendelen. De complexere delen die het abstract denken mogelijk maken volgen pas in de jaren erna. Hoe meer verbindingen er worden aangelegd in de eerste fasen met bijvoorbeeld bewegen, dingen meemaken en tasten hoe sneller dat de basis daarop kan worden voorgebouwd. Jonge kinderen leren veel beter door te zien, horen, voelen en te ervaren dan naar een scherm te kijken. Daarom is het belangrijk dat kinderen op een jongere leeftijd veel spelen zodat ze onbewust deze hersenverbindingen gaan ontwikkelen.

Is een loopfiets de oplossing?

Het is belangrijk dat je een kind dus al vroeg dingen gaat laten doen en ontdekken. Zo zou je al kunnen oefenen met zelf gaan staan en de eerste stappen zetten. Hierbij is bijvoorbeeld een loopfiets voor een meisje van 1 jaar handig. Met zo een loopfiets oefent ze de kracht, balans en het ruimtelijk inzicht. Ook zou je de motoriek al kunnen oefenen door middel van blokken stapelen, zelf eten met een lepel of drinken uit een fles. Het zijn de kleine dingen waar je even tijd voor moet nemen die al veel effect hebben.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %