Wat verdient een loodgieter?

16/02/2023
151
loodgieter

Heb jij je ooit afgevraagd hoeveel een loodgieter verdient? Het salaris van een loodgieter is afhankelijk van diverse factoren, waaronder werkervaring, of je in loondienst bent of een zzp’er.

In deze tekst vind je informatie over het gemiddelde salaris van een loodgieter en de werkzaamheden die hierbij horen.

Werkzaamheden van een loodgieter

Er is een veelvoorkomende misvatting dat de werkzaamheden van een loodgieter beperkt zijn tot het oplossen van verstopte leidingen en lekkages. In werkelijkheid omvatten de taken van een loodgieter veel meer dan dat.

Naast het ontstoppen van leidingen en het repareren van lekkages, leg je als loodgieter namelijk ook leidingen aan en vervang of repareer je dakgoten. Je helpt bij het installeren van sanitaire voorzieningen en werkt samen met een sanitair monteur om een prachtige badkamer voor de klant te creëren. Het werk van een loodgieter is daarom zeer divers en gevarieerd.

Een groot deel van het werk van een loodgieter bestaat uit het oplossen van storingen, wat betekent dat je soms storingsdiensten moet draaien buiten kantooruren. Het werken in het weekend of in de avonduren levert over het algemeen extra beloning op, net als overwerk.

Werkzaamheden

  • Ontstoppen van leidingen
  • Lekkages repareren
  • Leidingen aanleggen
  • Dakgoten repareren
  • Sanitaire voorzieningen installeren

Gemiddelde nettosalaris van een loodgieter

Zoals al eerder is gezegd is het salaris afhankelijk van jouw specifieke functie en werkervaring. Over het algemeen zal een loodgieter tussen de €2466,- en de €2883,- bruto verdienen per maand. Een gemiddeld nettosalaris zal per maand zo rond de €2206,- uitkomen.

Als zzp’er aan de slag gaan

Als loodgieter heb je de keuze om als zzp'er aan de slag te gaan in plaats van in loondienst te werken. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee. Als zzp'er heb je de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen en je eigen dagindeling te maken. Maar je moet ook zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van verzekeringen en je hebt te maken met ondernemersrisico's. Als er bijvoorbeeld geen werk is, heb je geen inkomsten. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of dit bij jou past.

Wat een zzp loodgieter verdient

Als de vraag naar loodgieters hoog is, wat vaak het geval is, kun je als zzp'er hoge uurtarieven vragen. In schaarse tijden wordt soms zelfs €100,- tot €120,- per uur gerekend. Het gemiddelde uurtarief ligt echter tussen de €40,- en €60,-. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het werken als zzp'er. Sommige klussen kun je niet alleen afhandelen en dan moet je samenwerken met een andere zzp loodgieter collega. Het is echter niet altijd eenvoudig om een beschikbare collega te vinden, zoals bij een bedrijf met meerdere medewerkers.

Nadelen van zzp loodgieter zijn

Als zzp'er moet je zelf voor je pensioen zorgen en eventueel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit kan soms lastig zijn, maar er zijn ook mogelijkheden om je hierbij te laten adviseren. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je als zzp'er volledig verantwoordelijk bent voor het opbouwen van je eigen sociale zekerheid en arbeidsvoorwaarden.

Conclusie

Kortom, het werken als zzp'er heeft zowel voor- als nadelen. Als je als loodgieter aan de slag wilt, is het belangrijk om te overwegen wat het beste bij jou past. Ben je op zoek naar flexibiliteit en vrijheid? Dan is werken als zzp'er misschien iets voor jou. Maar als je behoefte hebt aan zekerheid en een vast inkomen, dan is werken in loondienst wellicht een betere optie.

Lees ook:  Zijn vaders slechter af bij een vechtscheiding dan moeders?

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings