De kunst van het renoveren en herbestemmen van oude gebouwen

11/01/2024
80
renovatie oude gebouwen

In een dichtbevolkt land, zoals Nederland, is het belangrijk om de beschikbare grond optimaal te gebruiken. Het woningaanbod is krap en huizen worden verkocht voor recordprijzen. De laatste jaren ligt de focus vooral op de aanleg van nieuwe wijken en huizen. Oude gebouwen die leegstaan, maar voorheen niet gebruikt zijn als woning, worden vaak over het hoofd gezien. De panden staan leeg en worden vaak afgebroken, erg zonde van de geschiedenis en de grondstoffen. Het renoveren en herbestemmen van oude gebouwen zal de komende jaren belangrijker worden dan ooit.

Belang van herbestemmen

Het herbestemmen en renoveren van oude gebouwen heeft verschillende voordelen voor de samenleving. Het renoveren van een gebouw kost minder grondstoffen, dan het bouwen van een nieuw pand. Het bespaart energie en bouwstoffen, waardoor het bijdraagt aan de verkleining van de ecologische voetafdruk. Vaak hebben oude gebouwen unieke architectuur en veel karakter die kenmerkend zijn voor de tijd waarin het gebouwd is. De gebouwen zijn historisch gezien waardevol en vaak uniek in zijn soort, afbreken zou zonde zijn.

Het herbestemmen kan een uitdaging zijn bij oude gebouwen die vroeger niet gebruikt werden als woning. Een oude school, kerk, of winkel is ingedeeld op de meest praktische manier voor het toenmalige doel. Om het meeste uit de renovatie te halen, is het goed om een ervaren architect in te schakelen. Een bedrijf zoals dit architectenbureau in Rotterdam is gespecialiseerd in het renoveren, moderniseren en ontwerpen van huizen.

Renovatie of nieuwbouw

Een moderne villa van de grond af bouwen of het renoveren en herbestemmen van een historisch pand? Beide hebben voor- en nadelen, wij zetten ze voor je op een rijtje.

 RenovatieNieuwbouw
VoordelenBehoud van karakter
Duurzaamheid
Cultureel erfgoed
Vaak op centrale locatie
Modern en efficiënt ontwerp
Op maat gemaakt ontwerp
Minder onderhoud en reparaties
Energie efficiënt  
NadelenOnvoorziene kosten
Beperkingen in ontwerp
Minder energie efficiënt
Onderhoudskosten
Kosten
Milieu-impact
Tijdsduur
Geen historisch karakter  

De keuze voor renovatie of nieuwbouw is niet makkelijk. Beide hebben goede voordelen, maar ook een aantal nadelen waar je goed over moet nadenken. De keuze hangt ook af van een aantal andere factoren zoals budget, locatie en persoonlijke voorkeuren. Het financieren van een verbouwing of renovatie is de laatste jaren ook niet makkelijker geworden. De rentestijging op leningen zorgt voor moeilijkheden bij het verbouwen of renoveren

renoveren

Uitdagingen bij renoveren

Of je nu gaat verbouwen of renoveren, uitdagingen zijn niet te voorkomen. Zeker bij het renoveren van een historisch pand, komen er verschillende regels kijken waar je rekening mee moet houden. Historische panden kunnen verbonden zijn aan strikte regelgeving, waardoor renoveren vaak gepaard gaat met het aanvragen van vergunningen en goedkeuringen. Daarnaast is het essentieel om de unieke, historische elementen te behouden en restaureren. Tot slot moeten alle werkzaamheden voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsnormen. Bij de constructie van oude gebouwen kan er asbest of loodverf gebruikt zijn, wat door specialisten onderzocht en verwijderd moet worden. Wanneer het gebouw compleet gerenoveerd is, krijg je er een prachtig en uniek pand voor terug, waar je nog jaren lang plezier van hebt.

Lees ook:  Steeds meer mensen kiezen voor een verbouwing

De stap gezet om te gaan renoveren? Een bouwbak komt dan altijd van pas, zo hou je de werkplaats tijdens de verbouwing opgeruimder. Een opgeruimde bouwplaats is veiliger en makkelijker te overzien. 

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings