Auto's zonder sleutel zijn mogelijk niet verzekerd voor diefstal

07/06/2023
210
sleutelloze

Steeds meer mensen genieten van het gemak en de moderne uitstraling die sleutelloze auto's bieden. Deze voertuigen, die beschikken over geavanceerde technologie zoals het starten van de auto zonder sleutel, zijn tegenwoordig inderdaad de standaard bij vele nieuwe modellen dankzij de laatste auto trends. Maar wat veel autobezitters zich niet realiseren, is dat deze functie mogelijk niet gedekt is door hun autoverzekering in het geval van diefstal. In deze blog gaan we daarom dieper in op de problemen van auto’s zonder sleutel.

Toegang

Het probleem met deze technologie is dat het dieven gemakkelijker kan maken om toegang te krijgen tot het voertuig zonder fysieke sporen achter te laten. Met behulp van speciale apparaten kunnen dieven de signalen van de sleutel ophalen en kopiëren, waardoor ze de auto kunnen openen en starten zonder dat er bewijs van geforceerde toegang is. Dit fenomeen, bekend als 'relay attack', plaatst zowel autobezitters als verzekeraars in een lastige situatie. Omdat dit een populaire technologie is, hebben veel van de meest verkochte auto’s in Nederland dit al. Dit levert echter een groot potentieel gevaar op.

Verzekering

In het geval van diefstal onderzoekt de verzekeraar meestal of er sprake is van gedwongen toegang of van nalatigheid van de kant van de autobezitter. Het is van groot belang dat autobezitters kunnen aantonen dat ze hun voertuig veilig hebben achtergelaten. Bij sleutelloze auto's zoals oldtimers, is dit echter niet zo eenvoudig.

Als er namelijk geen tekenen van inbraak zijn, kunnen verzekeraars concluderen dat de eigenaar nalatig is geweest, bijvoorbeeld door de sleutels in de auto te laten liggen of deze niet goed op te bergen. Dit kan leiden tot de weigering van de schadevergoeding, wat een grote financiële last kan betekenen voor de persoon waarvan het voertuig gestolen is. Met dit type auto's is het dus lang niet zo makkelijk als het beveiligen van je oldtimer tegen diefstal.

Daarom is het van groot belang dat autobezitters zich bewust zijn van dit mogelijke risico. Hoewel de technologie geavanceerd en gebruiksvriendelijk is, zijn er dus ook grote risico's. Het is verstandig om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij om na te gaan of je verzekering de diefstal van sleutelloze auto's dekt. Het is ook aan te raden om beveiligingsmaatregelen te nemen om het risico op 'relay attacks' te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door een stalen doos te gebruiken om de autosleutels in op te bergen of door een beveiligingssysteem te installeren dat dit soort aanvallen detecteert. Autodieven zullen immers gewoon de auto kleur veranderen en een ander kenteken aan het voertuig bevestigen en het is niet meer te herkennen.

Voordelen van de technologische ontwikkelingen

Het lijdt geen twijfel dat de technologische vooruitgang in de auto-industrie vele voordelen heeft gebracht. De auto's van vandaag zijn comfortabeler, veiliger en efficiënter dan ooit tevoren. Maar zoals bij elke innovatie, brengen deze vooruitgang ook nieuwe uitdagingen en risico's met zich mee. Het is van groot belang dat de verzekeringssector zich aanpast aan deze veranderingen om autobezitters te beschermen tegen potentiële verliezen.

Lees ook hier onze blog over overlijdensrisicoverzekeringen.

Lees ook:  Voor- en nadelen van een elektrische auto

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings