Het eikenprocessierups seizoen is weer begonnen

10/05/2022
243
eikenprocessierups

Tijdens de mooie zomermaanden is de eikenprocessierups ook weer enorm actief. Het is tijdens de maanden mei, juni, juli en augustus oppassen geblazen want deze harige beestjes kunnen en zullen voor een hoop onplezierig overlast zorgen.

Deze rups komt af van de eikenboomvlinder. Deze nestelt haar eitjes in eikenbomen of in de buurt van eikenbomen (meestal aan de zonnige kant van de boom). De nestjes van deze rupsen bevatten dan ook rupsen, brandharen en hun eigen uitwerpselen en cocon resten.

Waarom zijn deze rupsen zo gevaarlijk?

Door de brandharen die deze rupsen afschieten kan de gezondheid van dieren en omwonenden mensen ernstig in gevaar komen. De brandharen die deze rupsen afschieten kunnen voor ernstige klachten en ontstekingen zorgen zoals luchtweg en oog infecties, maar ook uitslag, huidinfecties en zweren veroorzaken. Dit komt omdat deze haartjes een gif eiwit bevatten dat gaat afzetten op het moment dat de haartjes in de huid, ogen, keel of maag terecht komen. Hierdoor ontstaat dan een (allergische) reactie dat uitslag, koorts, misselijkheid, jeuk of braken kan veroorzaken.

Voor mensen die een enorme allergische reactie hebben als ze gestoken worden door de haartjes van deze eikenprocessierupsen, moeten uiteraard meteen een arts inschakelen of naar het ziekenhuis gaan.

Waarom noemen we het de eikenprocessierups?

Deze rups wordt de eikenprocessierups genoemd vanwege het feit dat deze rups alleen maar in eikensoorten nestelt. Denk hierbij aan de zomer eik, hier nestelen ze zich het meeste in. De donzige eik en nog veel meer eikenboom soorten. Daarnaast worden ze eikenprocessierups genoemd omdat ze in de nacht meestal opzoek gaan naar voedsel en hierbij in rijen achterelkaar aan en naast elkaar rondkruipen zoals er in een processie gelopen wordt.

Bereid je goed voor

Om je goed voor te bereiden op deze plaag kun je een ongedierte bestrijder inschakelen al jij denkt dat er een plaag in de buurt of rondom jouw huis zwermt van eikenprocessierupsen. Ook moet je ten alle tijden proberen zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van deze eikenprocessierups nesten. En bij zware of ernstige klachten of allergie altijd naar een huisarts gaan.

Ook moet je oude en verlaten nesten altijd melden bij de gemeente en weg laten halen. Hier kun je nog jaren lang overlast van hebben indien je dit niet laat weghalen. Doe je dit niet dan kunnen de resten aan brandharen die nog in de nesten zitten door de wind worden verspreidt en weer opnieuw voor overlast zorgen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Ook moet je je lichaam goed bedekken om blootstelling aan de huid van brandharen van deze eikenprocessie rupsen te voorkomen.

En wat als de rupsen zijn uit gegroeid?

Op het moment dat de rupsen opnieuw ontpoppen dan zijn het nachtvlinders die ook alleen ’s nachts actief zijn. Dit wordt ook wel de eikenprocessierups vlinder genoemd. In augustus zijn alle rupsen tot vlinder verpopt. In eind augustus/ september verzamelen al deze vlinders zich dan vervolgens weer om nieuwe eitjes te gaan leggen in de eikenbomen. Droge (matige) winters en zonnige/ warme voorjaarsdagen zorgen ervoor dat de eikenprocessierups kan overwinteren/ overleven. De verwachting is daarom ook dat deze plagen alsmaar erger zullen worden gezien de winters steeds zachter worden en de zomers steeds warmer.

Lees ook:  Interieur trends voor 2022

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings